Vloeken waar je kind bij is uit den boze?
Het overkomt ons allemaal wel eens. Je bent kwaad, je doet jezelf pijn of je bent gefrustreerd en ineens floept er een scheldwoord uit. Je kind kijkt verschrikt op, want dat slechte woord mag je toch helemaal niet zeggen? Schaam je niet, iedere ouder zegt wel eens 'shit' of 'fuck'. Je wil natuurlijk liever niet dat je kind dit gedrag overneemt, maar volgens wetenschappers is vloeken waar je kind bij is juist leerzaam voor ze.
Onderzoek
Er is veel onderzoek gedaan naar hoe erg het is als ouders vloeken in bijzijn van hun kind. Zo blijkt dat vloeken de band van een gezin juist kan versterken. Juist omdat iedereen weet dat je het eigenlijk niet zou moeten doen, schept het een band. Het laat zien dat je elkaar genoeg vertrouwd om iets te doen wat eigenlijk niet mag. Wat wel belangrijk is om goed aan te geven welke woorden écht verboden zijn.
Woordenschat
Volgens Dr. Emma Byrne, expert op het gebied van vloeken, zitten er veel voordelen aan vloeken. Zo verhoogt het de woordenschat van je kinderen en geeft het je kind ook een manier om woede te uiten zonder het op te kroppen waardoor woedeaanvallen op de loer liggen. Veel ouders zijn erg voorzichtig met wat ze in het bijzijn van hun kinderen zeggen, maar dat hoeft niet volgens Dr. Byrne. Je creëert juist een veilige omgeving waarin kinderen kunnen leren omgaan met scheldwoorden. Dit verhoogt ook hun empathisch vermogen.
Pijn
Ook is uit onderzoek gebleken dat vloeken je pijn kan verzachten. Heb je je pijn gedaan aan iets, dan kan het enorm opluchten om even te vloeken. Zelfs zo erg, dat pijn daadwerkelijk minder wordt. Dit geldt ook voor kinderen. Je pijntolerantie stijgt met vijftig procent door even te vloeken.
Vloeken
Wel wijzen de wetenschappers ouders erop om niet te pas en te onpas te vloeken waar je kind bij is, want dat is natuurlijk geen wenselijk gedrag. Maar je mag best een keer een slecht woord eruit gooien als het moment erom vraagt.
Lees ook: Kinderpsycholoog legt uit: zo ga je met de woedeaanvallen van je kind om
Dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest!
Bron: Oudersvannu | Beeld: Pexels