7 tips om het zelfvertrouwen van je kind te boosten



Ook kinderen kunnen onzeker zijn

Als ouder is het moeilijk om te horen: “Mama, niemand vindt mij leuk”, “Ik ben te dik” of “Ik ben nergens goed in.” Zeldzaam is het niet, want ieder kind heeft het weleens moeilijk. Het zelfvertrouwen van een kind is afhankelijk van meerdere factoren. Als ouder kun je je kind op de juiste manier ondersteunen om hem of haar het zelfvertrouwen te geven dat ze nodig hebben.

Psychologe van eetexpert.be, An Vandeputte, gaf Het Laatste Nieuws 7 concrete tips om het zelfvertrouwen van je kind te boosten.

1. Eerlijke feedback

Om te beginnen is het belangrijk om je kind realistische feedback te geven. Op deze manier geef je je kind de kans om zijn goede, maar ook zijn minder goede kanten te leren kennen. Een kind ophemelen werkt vaak averechts en daarom kan je als ouder beter eerlijk naar je kind toe zijn. Probeer een kind feedback te geven op het proces en niet op hem of haar als persoon. Je kan je op het individu focussen met persoonsgerichte feedback: “Merel, je bent een echte rommelkont.” Dezelfde feedback kan ook op een procesgerichte feedback gebracht worden: “Merel, je kamer is echt een rommel. Ruim je kamer eens op.” Een kind kan door het proces te benoemen het beter begrijpen en weet wat van hem of haar verwacht wordt.

2. Zelf laten kiezen

Om te kunnen ontdekken waar kinderen goed in zijn hebben ze de mogelijkheid nodig om te kunnen groeien en grenzen te verleggen. Veel ouders hebben de neiging om bepaalde keuzes voor kinderen te maken. Risico’s nemen en experimenteren helpt een kind bij een gezonde opvoeding. Met name bij kleuters is dit een belangrijke fase, uiteraard aangepast aan hun kunnen. Door kinderen op deze leeftijd zelf kun kleding uit te laten kiezen of welke van de twee spelletjes ze willen spelen, leren ze zichzelf beter kennen.

3. Leer ze met jaloezie om te gaan

Door zichzelf aan anderen te meten leren kinderen hoe goed ze ergens in zijn. Niet heel gek dus dat hier af en toe jaloezie bij komt kijken. Ze zien iets bij een ander dat ze zelf ook graag zouden willen of kunnen doen. Dit kan juist voor een extra zetje zorgen om nieuwe ervaringen op te doen. Probeer je kind wel met een kritische blik naar de wereld om zich heen te laten kijken. Ze vormen een identiteit door naar bekenden en leeftijdsgenootjes te kijken, maar ook door zich te spiegelen aan beelden op televisie of op het internet. Leg aan een kind uit wat echt en nep is, stel een schermtijd in en houd je kind op deze manier met beide voetjes op de grond.

4. Gedragstype van een kind

Elk kind heeft een ander gedragstype. Door als ouder bewust te zijn wat de onzekerheden zijn, kun je ze uiteindelijk beter ondersteunen. Zo heb je verschillende types als; de bangeriken, de ontwijkers, de stoorzenders en de overdrijvers. De eerste twee typen moeten worden verleidt om nieuwe uitdagingen aan te gaan, in kleine stappen. De laatste twee typen missen vaak de taal om zijn of haar onzekerheid te verwoorden. Help je kind door op zoek te gaan naar de bodem van het probleem. Vanuit hier kun je opnieuw met kleine stappen te werk gaan.

5. Goede voorbeeld

Zoals we eerder aangaven, spiegelt een kind zich aan zijn of haar omgeving en de bekenden om zich heen om een identiteit te vormen. Ook ouders spelen hierin een grote rol. Ouders met een laag zelfbeeld, brengen dit vaak sneller over op kinderen dan ouders die dit niet hebben. Tot de leeftijd van twaalf, kijken kinderen over de schouders van hun ouders mee. Dit kan zijn hoe ze in het leven staan, wat voor werk en sociale contacten ouders hebben en hoe ze omgaan met gezondheid. Stel zelf als ouder een goed voorbeeld en praat hierover met anderen. Wees eerlijk naar je kinderen en toon hun hoe het leven echt is.

6. Uitstraling

Als volwassenen kijken we op bepaalde manieren naar ons zelfbeeld. Ook dit heeft een grote invloed op kinderen. Wie ’s ochtends kritisch voor de spiegel staat, heeft een grote kans dit onbewust over te brengen op zijn of haar kinderen. Geruststelling is voor kinderen in de groeifase, met name in hun tienerjaren, het allerbelangrijkste. Help kinderen door de focus te verleggen van het uiterlijke naar het innerlijke zelfbeeld. Door zelf het goede voorbeeld te geven wanneer je met anderen praat in het bijzijn van kinderen is ook van belang. Zeg dus niet: ‘Die vriendin met haar dikke billen’, maar ‘die lieve, goedlachse vriendin.’

7. Hulplijnen inschakelen

Als ouder kun je niet alles weten en daarom kan het inschakelen van een hulplijn nodig zijn. Gezonde kinderen spelen graag, ontdekken graag nieuwe dingen en slapen goed. Wanneer dit niet het geval is, kan professionele hulp van belang zijn. Tuurlijk hebben alle kinderen een moeilijke periode waar ze doorheen moeten, maar door hier voldoende aandacht aan te schenken en er op de juiste manier mee om te gaan, help je je kind om op een positieve manier verder te ontwikkelen.

Lees ook: 3 tips om geld te besparen in de dure decembermaand

Dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bronnen: HLN | Beeld: Unsplash