Veel kinderen ervaren Sinterklaasstress
De goedheiligman is weer in het land! Dat betekent een hoop plezier en spanning bij de kleintjes. Helaas kan deze spanning ook de nodige stress opleveren: Sinterklaasstress. Kinderen slapen slecht, zijn overprikkeld en gedragen zich drukker dan normaal. Andere kinderen zijn juist een beetje bang voor Sinterklaas en zijn pieten. Hoe ga je hiermee om?
Heeft jouw kind ook last van Sinterklaasstress?
Prikkels
Het begint al bij de intocht. Je kind heeft er natuurlijk hartstikke veel zin in en vindt het misschien ook wel een beetje spannend dat Sinterklaas weer in het land is. Wat zou er in de schoen zitten, zou hij überhaupt wel langskomen... Neem je je kind mee naar een intocht dan zijn daar natuurlijk allemaal prikkels: de Sint en zijn Pieten, andere kinderen, muziek, snoepgoed en dus suiker, allemaal factoren die ervoor zorgen dat je kind de nodige stress kan ervaren.
Sinterklaasstress
Het houdt natuurlijk niet op bij de intocht, want daarna wordt er gewacht op cadeautjes in de schoen, komt Sinterklaas op school of de BSO langs, wordt er sinterklaasmuziek gedraaid en daarna is er natuurlijk nog de ultieme spannende avond: pakjesavond. Al deze spanningen kunnen ervoor zorgen dat je kind slecht slaapt, moe en geprikkeld is, zich niet goed kan concentreren op school en wellicht zelfs weer in bed plast. Gelukkig is het na 5 december allemaal weer voorbij, maar toch wil je tot die tijd je zo goed mogelijk door deze tijd heenslaan.
Ermee omgaan
Hoe ga je om met deze Sinterklaasstress? Lees verder op de volgende pagina.
Pagina 1/2
Omgaan met stress
Ouders van nu geeft de volgende tips:
- Zorg voor structuur en voorspelbaarheid in deze tijd. Spreek af wanneer je kind zijn of haar schoen mag zetten. Om de avond of alleen in het weekend? Dit schept duidelijkheid en zorgt ervoor dat je kind de andere avonden rustig slaapt. Maak een kalender waar je kind de dagen tot pakjesavond kan afstrepen en geef daarop ook aan wanneer de Sint naar school komt.
- Beperk de activiteiten. Vaak wordt er van alles georganiseerd: op school, op het werk van papa en mama, in het buurthuis, in de supermarkt, het houdt niet op. Heel leuk, maar voor een kind kan een overdaad aan activiteiten erg vermoeiend zijn. Kies daarom uit wat het leukst is voor je kind en sla andere uitnodigingen af.
- Is je kind bang voor Sinterklaas of de Pieten? Dwing hem of haar niet om een handje te geven of op schoot te gaan. Sommige kinderen vinden dit nu eenmaal niet fijn. Als je kind het een eng idee vindt dat een vreemde door het huis loopt 's nachts, zet dan de schoenen zo ver mogelijk bij het bed van je kind vandaan of zelfs buiten.
- Als je kind alles erg spannend vindt en nog jong is, kies er dan voor om één programma te volgen, zoals het Sinterklaasjournaal. Kijk het bij voorkeur overdag, niet vlak voor het slapengaan. Kijk samen, zodat je kunt benadrukken dat het altijd weer goed komt met de pakjes en Sinterklaas.
- Wordt niet boos als je kind moe en hanger is, dit kan komen door de spanning. Wellicht heeft je kind eens een ongelukje in zijn broek of in bed. Wordt niet kwaad maar probeer de spanning weg te nemen. Na pakjesavond is het waarschijnlijk weer voorbij.
- Benadruk dat de Sint een kindervriend is en niemand meeneemt naar Spanje. Maak er daarom ook geen dreigement van als je kind stout doet, dit jaagt ze alleen maar angst aan. Ook vinden sommige kinderen het eng dat Sinterklaas alles van ze weet. Voed deze angst dus niet!
- Bedenk goed hoe je pakjesavond gaat vieren en bereid je kind hier op voor. Spreek ook af met familie hoeveel cadeautjes je geeft, zodat alle kinderen een gelijk aantal krijgen. Laat het ook niet te lang duren, maar leer je kind ook om geduld te hebben en op zijn of haar beurt te wachten.
- Lees vrolijke boeken over Sinterklaas en praat erover.
- Vergeet niet om te genieten, dit is leuker voor jou én je kind.
Pagina 2/2
Lees ook: Kinderen kunnen ook depressief zijn: ‘Mama, ik wil liever dood’
Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!
Bron: Ouders van nu | Beeld: Videostill