Let af en toe op je woorden
Praat jij in het bijzijn van je kinderen over alles met je partner? Vooral wanneer de kids nog klein zijn, zullen ze niet veel van al die gesprekken meekrijgen. Spoiler alert: dat doen ze dus wel. Kinderen kopiëren en leren de hele dag alles van hun ouders. Hierbij gaat het niet alleen over dat ene scheldwoord wanneer je je teen stoot, maar ook om een heleboel andere zaken. Wij vertellen je wat je beter niet kunt zeggen in het bijzijn van je kinderen.
“Het maakt mij niet uit”
Vraagt jouw partner om een mening en antwoord jij met ‘het maakt mij niet uit’, dan kan dit erg ongeïnteresseerd overkomen. Probeer deze zin daarom zo vaak mogelijk te vermijden. Maakt iets je echt niet uit? Onderbouw dan meteen waarom dit zo is. ‘Pizza of patat, het maakt mij niets uit. Ik vind het allebei lekker’, is hier een goed voorbeeld van.
“Ik moet echt sporten, ik word te dik”
Klaag jij continu over je gewicht, stap je elke ochtend op de weegschaal en ben je nooit tevreden over je uiterlijk? Dan kan dit schadelijk zijn voor het zelfbeeld van je kind. Wees hier bewust van, want een kind neemt al gauw opmerkingen van je over en gaat dit op zichzelf toepassen.
“Ik ben bezig”
Vraagt jouw partner iets en geef je gedachteloos aan dat je bezig bent? Grote kans dat je je partner niet eens aankijkt en door blijft typen, staren of lezen. Geen goed idee, aangezien dit voor kinderen een enorm negatief signaal afgeeft. Het kan hierdoor lijken alsof je iemand alleen laat of negeert. Dit wil je je kinderen uiteraard niet aanleren.
“Je doet nooit iets”
Heeft je partner de vaatwasser niet uitgepakt terwijl dit wel de afspraak was? Ligt de was al drie dagen in de droger, terwijl je partner dit op zou ruimen? Misschien roep je uit frustratie: ‘je doet ook nooit iets’ naar je partner. Geen goed idee, aangezien je kinderen hierdoor het idee krijgen dat je partner echt niets uitvoert. Terwijl hij of zij misschien wel diegene is die elke dag keihard werkt en zorgt voor brood op de plank.
“Ik zei het toch”
Wanneer je een discussie met je partner hebt ‘gewonnen’ roep je al gauw ‘ik zei het toch’. Niet slim, want voor een kind lijkt dit alsof communiceren draait om iets goed of fout te hebben. Probeer je kinderen niet aan te leren dat iemand per se een discussie moet winnen, maar dat je uiteindelijk tot een compromis komt. Soms heeft de één gelijk, soms de ander, hier leer je alleen maar van.
Lees ook: Smeren maar: zo verzorg je je huid tijdens je zwangerschap
Bron: Famme | Beeld: Unsplash