Kinderen disciplineren: dit is wat je juist wél moet zeggen

Zeg deze dingen als je jonge kinderen bij verkeerd gedrag corrigeert 

Aan jonge kinderen leren om zich netjes te gedragen, is een van de belangrijkste taken van het opvoeden. Dit doen we als ouders door het kinderen duidelijk te maken als ze verkeerd gedrag vertonen, maar ook door ze op een correcte manier te corrigeren wanneer ze zich misdragen. En ja, ieder kind zal zijn ouders een keer flink op de proef stellen. Dit is hoe je kinderen het beste kunt disciplineren en wat je juist moet zeggen tegen je kind.

Gedrag corrigeren

Het testen en verkennen van de grenzen van ouders is wat ieder jong kind, met name in de peuterfase, doet. Op deze manier leren ze wat ze wel en niet kunnen doen. Het is de opvoedkundige taak als ouders om hen te begeleiden naar beter sociaal gedrag. Disciplineren is daar een groot onderdeel van. Iedere ouder doet dit op zijn eigen manier, maar volgens de site Motherly zijn er ook veel ouders die het verkeerd aanpakken.

Als ouder juist niet doen

Volgens de site is de hele truc bij het disciplineren om kinderen het gevoel te geven dat ze hun gedrag kunnen veranderen. En niet dat het verkeerde gedrag dat ze vertonen een permanent gevoel kan achterlaten bij de kinderen. Dit kan averechts werken. Hierdoor denken kinderen dat ze slecht zijn en ze kunnen zich als een mislukking gaan voelen. “Als kinderen zich realiseren dat ze iets verkeerd hebben gedaan, voelen ze zich mislukt en voor hen voelt het permanent”, legt de site uit. “Het is onze taak als ouders om andere manieren voor te stellen om met situaties om te gaan en hen instrumenten te geven om met hun emoties om te gaan en hen in staat te stellen hun gedrag te veranderen.”

Juiste handelingen bij opvoeding van een kind

Gelukkig zijn bepaalde handelingen in stappen uitgelegd, waardoor het voor ouders gemakkelijker wordt om kinderen te disciplineren. Om een verandering in het gedrag bij jonge kinderen aan te moedigen, kan je als ouder dit het beste doen:

  • Corrigeer het gedrag
  • Identificeer het probleem en bespreek dit met het kind
  • Plaats dingen in een ander perspectief én betrek je kind hierbij
  • Bied een alternatief aan

Maar misschien wel het allerbelangrijkste: wat je altijd als ouder dient te doen, is hen laten weten dat je in hen gelooft en zorgen dat ze van hun gedrag hebben geleerd. Laat dit het kind duidelijk weten en bespreek hoe ze dit in de komst anders kunnen doen. Je zou daarbij als ouder kunnen zeggen: ‘Je zult het je de volgende keer herinneren’. Op deze manier laat je het vertrouwen in je kind zien en stel je hen in staat te denken dat ze zich de volgende keer beter kunnen gedragen.

Lees ook: Slimme truc om kinderen meer groente te laten eten gaat heel het internet over

Bron: Her Family | Beeld: Pxfuel