Hittegolf: zo bescherm je jouw baby of peuter tegen de warmte

Weet jij hoe je uitdroging kunt herkennen bij je kind?

Als ouder van een jong kind is het opletten geblazen tijdens een hittegolf. Baby’s en peuters zijn namelijk gevoeliger voor de grote hitte en hebben daarom extra bescherming nodig. Met deze basisregels komt jouw kindje veilig de zomer door.

Schaduw, schaduw, schaduw

Zelf voelen we ons meestal ook niet op en top fit als de temperaturen boven de 30 graden uitstijgen. Voor jonge kinderen geldt eveneens dat het warme weer invloed op hun lichaam heeft, nog meer dan bij volwassenen. Zo drogen kinderen sneller uit en kan hun huid minder zon verdragen. Vuistregel nummer 1 is dan ook om je kindje zoveel mogelijk in de schaduw te houden. Zorg in de tuin altijd voor een parasol of andere schaduwgever. Blijf midden op de dag, als de zon het felst is, binnen met je baby.

Veilig op pad

Als je er toch even op uitgaat met de kleine, ga dan goed voorbereid op pad. Zorg ervoor dat de buggy een parasol heeft. Een kap over de kinderwagen heen zetten kun je beter niet doen, want daardoor kan de temperatuur in de kinderwagen pijlsnel oplopen. Let er in de auto op dat er zonnewering op de ramen zit. Parkeer je de auto? Leg dan een witte handdoek over het kinderzitje. Zo warmt het zitje niet te snel op als de auto stilstaat en kan je kindje veilig plaatsnemen als jullie verder gaan.

Insmeren met factor 50

Ook in de schaduw is het belangrijk om de huid van je jonge kind goed te beschermen. Kies een crème met minstens factor 50 en blijf je baby regelmatig insmeren, van de voetzolen tot oren. Veel drogisten hebben een speciale zonnebrandlijn voor baby’s. Deze is milder voor de gevoelige huid van jonge kinderen.

Beschermende kleding

De juiste kleding kan je kindje ook de nodige bescherming bieden. Zonnebrilletjes, zonnehoedjes en lichte kledingstukken houden de schadelijke zonnestralen tegen. Let wel op dat de zonnebril van je baby er niet alleen schattig uitziet, maar dat hij ook een UV-filter heeft. Anders kan de bril alsnog te veel zonlicht doorlaten, wat erg slecht is voor de ogen van je kindje.

Verkoeling in huis

Jonge kinderen hebben, net als wijzelf, vaak meer rust nodig op warme dagen. Dat je peuter minder zin heeft om te spelen, is dus helemaal niet vreemd. Zorg voor een koele plek in huis waar je kindje kan rusten. Wel is het belangrijk om tocht of een té koele airconditioning te vermijden. Een lekker koud badje kan je baby ook goed doen tijdens de hittegolf. Pas tot slot in en om het huis ook goed op materialen die erg warm kunnen worden. Denk aan tegels, zand en metalen.

Uitdroging voorkomen en herkennen

Ook de jongste kinderen kunnen meer vocht nodig hebben op warme dagen. Het is niet gek als jouw baby om extra melk vraagt. Geef je borstvoeding? Let er dan ook op dat je zelf voldoende drinkt, sowieso geen slecht idee tijdens een hittegolf. Kinderen ouder dan zes maanden kun je extra water, melk en sap geven. Schenk liever geen zoete drankjes als limonade in. Blijf verder behoed op uitdroging bij je jonge kind. Dat kun je herkennen aan de volgende signalen:

  • Je kindje heeft een droge mond
  • De ogen van je kindje zijn ingevallen
  • Je kindje plast minder (de luiers zijn droger)
  • Je kindje blijft huilen
  • De urine van je kindje kleurt donkergeel

Lijkt je kindje uitgedroogd? Zorg ervoor dat je baby dan zo snel mogelijk te drinken krijgt. Neem contact op met de huisarts als je twijfelt over de symptomen van je baby of peuter, of als je kindje last heeft van braken en diarree.

Lees ook: 10 kapsels om de hittegolf in stijl door te komen

Bron: HLN | Beeld: Pexels