Afvallen, aankomen en gezond eten: Hier moet je op letten tijdens een zwangerschap
Een groeiende buik is natuurlijk juist wat je wilt zien tijdens een zwangerschap. Maar hoe zit het nu precies met aankomen als je zwanger bent? Hoeveel gewichtstoename is normaal en waar moet je als aanstaande mama op letten? Voor je eigen gezondheid en die van je kindje is het belangrijk om de kilo’s in de gaten te houden. Dit is wat je moet weten over gewicht in de negen bijzondere maanden.
Gewichtstoename
Aankomen met een groeiende babybuik is natuurlijk heel normaal. Er groeit een klein mensje in je en je lichaam heeft extra energie nodig om hiervoor te zorgen. Dit betekent echter niet dat de kilo’s er maar aan moet blijven vliegen wanneer je in blijde verwachting bent. Als je heel veel aankomt tijdens je zwangerschap, kan dit leiden tot complicaties. Denk hierbij aan een hoge bloeddruk of zwangerschapsdiabetes. Een té grote toename in gewicht vergroot de kans op een keizersnee en later zelfs het risico op overgewicht bij je kindje.
Voor de zwangerschap
De risico’s van een te hoog BMI kun je het beste vóór je zwangerschap aanpakken, zo weet verloskundige Karin te vertellen aan Kek Mama. Met een gezond gewicht is het ook makkelijker om een gezonde zwangerschap door te maken. Het is sowieso nuttig om te weten hoeveel je weegt en wat je BMI is aan het begin van de zwangerschap. Zo kun je in de gaten houden of de gewichtstoename tijdens de negen maanden goed verloopt.
Hoeveel mag je aankomen?
Hoe meer je weegt aan het begin van je zwangerschap, hoe minder gewichtstoename nodig is. Gemiddeld komt een zwangere vrouw ongeveer twaalf kilo aan. Circa een derde van dit gewicht bestaat uit vetten, die nodig zijn voor een gezonde zwangerschap. Hoeveel je ongeveer aan mag komen, is afhankelijk van je BMI:
- BMI onder de 18: 12 tot 18 kilo
- BMI tussen de 18 en 24: 11 tot 15 kilo
- BMI tussen 25 en 30: 7 tot 11 kilo
- BMI boven de 30: 7 kilo
Afvallen
De eerste weken van je zwangerschap vallen veel vrouwen juist af door de beruchte ochtendmisselijkheid. Dit is niet erg als je na een tijdje merkt dat je weer op gewicht komt, dus maak je hierover geen zorgen. Blijf je maar afvallen? Dan is het verstandig om hier met je huisarts of verloskundige over te praten. Zij kunnen vertellen wat in jouw situatie normaal is.
Gezond eten
Meer eten dan je eerst deed lijkt maar al te logisch tijdens je zwangerschap. Je eet immers niet alleen voor jezelf, maar ook voor je kindje. Houd er wel rekening mee dat de kleine baby nog lang niet zoveel voedingsstoffen nodig heeft als jijzelf. Twee keer zoveel eten is daarom helemaal niet nodig. Wél is het verstandig om in de gaten te houden of je voldoende vitamines en vezels tot je neemt. Gezond eten is goed voor jezelf, je baby en zorgt ervoor dat je later minder zwangerschapskilo’s kwijt hoeft te raken. Ga echter niet lijnen als je een kindje verwacht, want hierdoor krijg je mogelijk niet alle nodige voedingsstoffen binnen. Een verloskundige of diëtist kan je helpen bij het maken van goede voedingskeuzes voor jouw en je baby.
Lees ook: 10 momenten na de bevalling waarover je nooit iemand hoort
Bron: Kek mama | Beeld: Unsplash