Op Facebook heeft de ‘Babydust-methode’ al veel fans
Wanneer je bezig bent met het maken van een gezinnetje, dan heb je misschien al een idee of je liever een dochtertje of zoontje wilt. Maar ja: dat is puur een kwestie van geluk…of niet? Er is nu een microbioloog die claimt het geheim gevonden te hebben om het geslacht van je baby te beïnvloeden. Huh?
Bezig met een baby?
Laten we eerst even vooropstellen dat het natuurlijk het allerbelangrijkst is dat een kindje gezond ter wereld komt. Of het dan een zoontje of dochtertje is niet belangrijk. Sterker nog: het geslacht bij de geboorte hóeft niet overeen te komen met iemands gender later in het leven. Maar goed, er zijn genoeg ouders of toekomstige ouders die hun gezin maar wat graag zouden uitbreiden met per se een zoontje of dochtertje. En sommigen van hen zweren bij de zogenaamde Babydust-methode, die is ontwikkeld door microbioloog Kathryn Taylor.
De methode
Kijk, we weten allemaal hoe baby’s gemaakt worden, dus daar maken we niet al te veel woorden aan vuil. Volgens de Babydust-methode kun je door te proberen op verschillende dagen rond je ovulatie het geslacht uiteindelijk beïnvloeden. Taylor legt uit dat je gedurende twaalf weken twee keer per dag de hormoonwaarden van je luteïniserend hormoon (LH) moet bijhouden. Een piek in de waarden van je LH is wat zorgt voor de eisprong en dus je vruchtbaarheid. Vervolgens schaf je een Babydust-ovulatiekit aan en probeer je op gerichte dagen het bed in te duiken. De theorie is dat je met twee à drie dagen tot je eisprong een meisje zult krijgen en zo dicht mogelijk op de ovulatie juist een jongetje.
Fans
Op Facebook heeft de methode van Taylor volop fans. Taylor zelf claimt bij de Britse Cosmopolitan dat haar methode zo’n 87% succes heeft. “We hebben nog geen klinische studies gedaan, maar in de Facebook-groep delen volop fans hun highs and lows met mijn methode.” Taylor vertelt dat haar methode is geïnspireerd op een andere populaire conceptie-strategie, de Shettles Methode. “Ik heb zelf bewust gepland voor een zoon en een dochter, en toen ik hier succes mee had heb ik ook vrienden en familie verder geholpen. Hierna heb ik mijn methode uitgewerkt tot een boek.”
Kritiek
Vanuit andere wetenschappers is er echter flink wat kritiek op de claims van Taylor. Gynaecoloog en ondernemer Sarah Welsh laat bijvoorbeeld weten dat ze de methode vanuit een medische hoek nooit zou aanraden. “Er spelen zoveel dingen mee en de kans is gewoon 50/50. Het is maar net welke zaadcel als eerst de eicel bereikt.” Ook is Welsh niet onder de indruk van Taylors claims over het succes van de methode. “Zonder klinische studies is het bijna onmogelijk om het succes van dit soort methodes te bevestigen”, legt ze uit. Bovendien is er ook vanuit opvoedkundige hoek kritiek: zo vragen sommige experts zich af wat de verwachtingen van een ouder zijn bij het geslacht van een kind. Kinderen zullen niet altijd aan deze verwachtingen voldoen ongeacht hun geslacht, schrijft Cosmopolitan. Kortom: er is nooit de garantie dat je baby het geslacht zal hebben dat jij voor ogen hebt. Het succes van deze methode is (nog) niet bewezen. Bovendien zijn andere dingen net even iets belangrijker dan het geslacht van een ongeboren kind.
Lees ook: Vader wil ’s nachts luiers van pasgeboren baby niet verschonen
Bron: Cosmopolitan UK | Beeld: Unsplash, Joshua Reddekopp