Expert waarschuwt dat dit ene kinderprogramma 'als een drug is' voor het kinderbrein

Op social media waarschuwt de specialist voor de gevolgen van het programma

Alle ouders laten hun kinderen weleens naar kinderprogramma's kijken. Kind tevreden, en jij je handen even wat minder vol. Toch waarschuwt een kinderontwikkelingsspecialist voor een bepaald programma. Zo zou CoComelon heel slecht zijn voor kinderen.

Te intense ervaring

Cocomelon is niet goed voor het brein van kinderen, zo luidt de boodschap van kinderontwikkelingsspecialist Jerrica Sannes. "Jonge kinderen, met name baby's en peuters, merken alleen de effecten van een show op – niet de content", legt ze uit op haar Instagramaccount. "Denk aan licht, geluiden, flitsen en kleuren. Het is een heel intense ervaring voor ze."

Overstimulatie

Die intense ervaring van het programma kan voor overstimulatie zorgen. "Het pasgeboren menselijk brein ontwikkelt zich snel tijdens de eerste twee tot drie levensjaren", stelt de ontwikkelingsspecialist. "Overstimulatie kan dan schadelijk zijn." Sannes legt uit dat de lichten en flitsen bij 'normale' tv-programma's al kunnen zorgen voor verkeerde ontwikkelingen in het brein van het kind. Laat staan bij prikkelende programma's als CoComelon.

Te veel prikkels

De ontwikkelingsspecialisst heeft veel kritiek op CoComelon. "Kijk het zelf, met geluid aan, en vertel me dat je je daarna niet misselijk voelt", vraagt ze aan haar volgers.

"De scènes duren vaak maar 2 seconden, terwijl ze minimaal 4 seconden moeten duren. De 'camera' beweegt tijdens die twee seconden. De letters zijn niet leerzaam: ik kan het zelf amper snel genoeg lezen, het is slechts een element om de aandacht van je kleintje te trekken. Er wordt gezongen, gelachen, babygeluiden afgespeeld, verschillende geluidseffecten afgespeeld en dat TEGELIJKERTIJD."

Als een drug

"CoComelon is zo hyper-stimulerend dat het eigenlijk als een drug werkt", waarschuwt Sannes. "Het brein maakt dopamine aan tijdens schermtijd. Het lijkt erop dat hoe sterker de drug (in dit geval hoeveel prikkels een show levert) hoe sterker het effect van de drug. Dit leidt ertoe dat jonge kinderen symptomen van verslaving en ontwenning ervaren, waardoor ze ontregeld raken." Ook leidt dit ertoe dat kinderen in het dagelijks leven een bepaald ongemak kunnen ervaren in hoe snel of langzaam dingen gaan. "Hoe meer ze naar de show kijken, hoe meer het brein dit intense niveau van stimulatie begint te verwachten."

Verslaving

"Wordt je kind boos zodra je een show uitzet? Dan is dat geen liefde, maar een verslaving. Als je kind tijdens het kijken van een show in een zombie verandert, dan is dat geen 'rust', dat is overprikkeling."

Onderzoekers zijn nog steeds niet helemaal zeker van de langetermijneffecten van stimulerende programma's als CoComelon. De specialist raadt ouders daarom aan om "het gedrag van kinderen goed in de gaten te houden, om te achterhalen hoe een programma de hersenen van kinderen beïnvloedt."

Lees ook: Dit zijn de populairste namen voor baby’s die in februari worden geboren

Bron: Instagram Jerrica Sannes | Beeld: Pexels