Aha: dit moet je weten over het doen van een dertienwekenecho

dertienwekenecho

En vanaf deze datum kun je kiezen voor een dertienwekenecho

Tijdens je zwangerschap is het wel zo fijn om goed op de hoogte te zijn van de ontwikkeling van je kindje. Binnenkort kun je daarom al bij dertien weken een echo laten maken, in plaats van pas bij twintig weken. Dit moet je over deze dertienwekenecho weten.

Dertienwekenecho

Tegenwoordig kun je natuurlijk ook al tussen de tien en twaalf weken een echo krijgen. Maar toch is de dertienwekenecho een tikkeltje anders. Nu is die echo tussen de tien en twaalf weken namelijk vooral bedoeld om te checken hoe lang je al zwanger bent. Een echo rond de twintig weken wordt dan gebruikt om ernstige afwijkingen aan de baby op te sporen. Maar binnenkort kan daar dus de dertienwekenecho voor ingezet worden. Niet ter vervanging van een echo op twintig weken, maar juist ter aanvulling. Vanaf 1 september is de dertienwekenecho beschikbaar voor mensen die in verwachting zijn.

Onderzoek

Gynaecoloog Claudia Snijder is door Linda aan de tand gevoeld over de dertienwekenecho. Ze vertelt dat deze echo voorlopig nog in een onderzoeksfase zit. “De dertienwekenecho wordt aangeboden in studieverband. Alle vrouwen die deze echo kiezen, doen mee aan een wetenschappelijke studie”, legt ze uit. Het voornaamste doel van de echo is namelijk om de prenatale zorg te verbeteren, en moet ouders dus helpen. Maar Claudia laat weten: “vroegtijdig opsporen kan ook bezorgdheid en stress opleveren bij de ouders.”

Voordelen en nadelen

Het grootste voordeel is volgens Claudia de extra bedenktijd, omdat je in Nederland een zwangerschap tot 24 weken mag afbreken. “Bij twintig weken is het proces soms gehaast. Na de twintigwekenecho word je doorverwezen voor een uitgebreidere echo. Aanvullend onderzoek kan ook twee tot drie weken duren. Zo zit je al snel aan de grens van 24 weken”, legt Claudia uit. Het grootste nadeel is dat een dertienwekenecho niet zo duidelijk is als een twintigwekenecho. “Soms zien we op de echo zaken waarvan we niet goed weten wat het is of wat voor gevolgen het heeft voor de zwangerschap. En dat kan stress en onzekerheid opleveren”, legt ze uit.

Lees ook: ‘Ik deed alsof ik flauwviel zodat mijn man onze zwangerschap niet kon aankondigen’

Bron: Linda | Beeld: Pexels