Wendy was na bevalling een jaar incontinent: ‘Ik kon mijn ontlasting niet ophouden’

Bevallingen gaan niet altijd over rozengeur en maneschijn

Geen bevalling is hetzelfde. Zo blijkt ook uit het verhaal van Wendy. Na haar bevalling was ze een jaar lang incontinent, zo vertelt ze in een interview aan RTL Nieuws. Het jaar na de bevalling van haar zoon had zo mooi moeten zijn, maar veranderde voor de jonge moeder in een nachtmerrie.

Zware bevalling

De 34-jarige Wendy beviel op 1 april 2010 na een zware bevalling van maar liefst 48 uur van haar eerste kindje, Tom. Wat een mooie tijd had moeten worden met haar pasgeboren zoon, verliep bij de jonge moeder anders dan gedacht. Na de vaginale bevalling werd Wendy in het ziekenhuis door de verloskundige gehecht. Alles leek goed en ze mocht de volgende dag naar huis. Eenmaal thuis bleek het mis. “Ik kon de afstand van mijn bed naar de badkamer niet eens halen. Dan deed ik het in mijn broek”, vertelt ze in het interview.

Incontinent voor ontlasting 

Volgens gynaecoloog Bas Veersema is niet ieder lichaam van de vrouw geschikt om kinderen te baren. Aan RTL Nieuws legt de gynaecoloog uit dat een zware bevalling op lange termijn risico’s met zich meebrengt, zoals incontinentie voor urine. In zeer uitzonderlijke gevallen kan het ook voorkomen dat een vrouw na de bevalling incontinent voor ontlasting wordt, zoals bij de 34-jarige Wendy gebeurde. In het ziekenhuis werd een inschattingsfout gemaakt. Een fout waar Wendy het voor de rest van haar leven mee moet doen. 

Advies van omgeving

Na de bevalling vroeg Wendy aan de kraamhulp of het normaal was dat ze moeite had om haar ontlasting op te houden. Volgens de kraamhulp hoefde ze zich geen zorgen te maken en komt dit vaak voor na een bevalling. Maar heeft bleef bij Wendy niet bij een tijdelijk ongemak. “Bij yoga vertelde ik dat ik mijn ontlasting niet kon ophouden en daar kreeg ik ook de reactie dat dit heel normaal was.” Het advies: ze moest het nog even de tijd geven.

MRI-scan

Zes weken na de bevalling had Wendy een controle in het ziekenhuis. Een andere verloskundige dan de persoon die haar na de bevalling had geholpen reageerde geschokt op het verhaal van Wendy. Ze twijfelde geen moment en plande Wendy in voor een MRI-scan. De scan leverde helaas niets op en de incontinentie bleef aanhouden.

Kloof op kringspier

Een jaar later en vele onderzoeken later, was het eindelijk tijd voor de jonge moeder om geopereerd te worden in Rotterdam. De operatie duurde niet lang, want de chirurg kwam er al snel achter dat Wendy een gigantische kloof had op haar kringspier. “De chirurg had dit vastgezet met een hechting, maar meer kon hij niet doen omdat het te diep zat.” De pijn werd voor Wendy hierdoor minder, maar de incontinentie was er nog steeds.

Nooit meer de oude

Uiteindelijk ging Wendy opnieuw onder het mes en werd een spier uit haar bovenbeen gehaald en om haar oude kringspier gelegd. De ergste klachten waren hiermee verholpen, maar nog steeds moet ze letten op wat ze eet zodat haar ontlasting niet te dik of te dun is, want dan gaat het alsnog mis. Achteraf gezien had alle ellende voorkomen kunnen worden, wanneer er een gynaecoloog na de bevalling de scheur in de kringspier had ontdekt. “Incontinent was ik waarschijnlijk wel geworden, maar niet in deze mate.”

Lees ook: Baby on board: vrouw zet baby op de wereld in het vliegtuig

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: RTL Nieuws | Beeld: Unsplash