Bevallen in bad: dit zijn de voor- en nadelen

Het warme water kan je bevalling net wat makkelijker maken

Je voorbereiden op een bevalling is — net als het moment zelf — niet niks. Er zijn zó veel opties en situaties waar je rekening mee moet houden, dat het fijn kan zijn om je van te voren alvast goed in te lezen (en dan vooral geen horrorverhalen). Overweeg je een bevalling in bad? Dan moet je met deze punten rekening houden.

Badbevalling

Een badbevalling houdt in dat je een deel van de bevalling in een warm bad doorbrengt. Je stapt niet bij de eerste weeën in het water, maar pas vanaf de actieve fase. De verloskundige geeft aan wanneer je het bad precies kunt gaan gebruiken. Als de bevalling lang duurt, kan het nodig zijn om af en toe uit het bad te stappen. Maar waarom zou je in bad willen bevallen? En welke overwegingen moet je daarbij maken?

Voordelen van een warm bad

Het warme water in het bad kan het hele proces net iets makkelijker maken. De warmte werkt ontspannend voor je lichaam en kan daardoor wat pijn wegnemen. Je buik wordt in het bevalbad ook ondersteund door het water en met je rug kun je tegen de zachte (opblaas)rand leunen. Ook je baarmoeder, buik en bekken zijn meer ontspannen in het warme water. De baby daalt hierdoor makkelijker in. Daarnaast rekt het weefsel makkelijker in warm water, wat de kans op scheurtjes verkleint. Ook niet onbelangrijk: het warme water bevordert de aanmaak van de hormonen endorfine en oxytocine. Deze eerste vermindert de pijn tijdens de bevalling en de tweede maakt de weeën effectiever. Tot slot kan een warm bad ook een letterlijk warm welkom voor je baby zijn. De temperatuurovergang tussen het lichaam en het warme water is immers minder groot.

Nadelen en overwegingen

Een makkelijkere bevalling, daar zeg je al snel ‘ja’ op. Toch zijn er een paar belangrijke overwegingen die je moet maken. Zo moet je nog altijd beslissen waar je wilt bevallen. Heeft het ziekenhuis wel een bevalbad? En zo nee, is het mogelijk om je eigen opblaasbad mee te nemen? Als je thuis wilt bevallen, moet je ook de juiste faciliteiten hebben. Je moet er bijvoorbeeld voor kunnen zorgen dat de temperatuur van het bad voortdurend op 37 graden blijft. Ook brengt het huren van een bevalbad de nodige kosten met zich mee. Dit gaat al snel om enkele honderden euro’s. Houd er ook rekening mee dat het vaak grote bad niet 1-2-3 gevuld is. Dit kan ongeveer een uur kosten. Pas op het laatste moment weet je of de bevalling in bad door kan gaan, of dat je om medische redenen toch buiten het water moet bevallen.

Lees ook: Klaar voor je baby? Deze 5 tips kunnen helpen bij een snelle bevalling

Bron: Kek Mama | Beeld: Unsplash