Sinds de baby er is, geeft ze ongevraagd advies en staat ze onaangekondigd op de stoep…
Schoonmoeders. Je houdt van ze, of je kunt ze niet uitstaan. Als je al niet zo’n goede band met je schoonmoeder had, blijkt nu uit onderzoek dat dat na de geboorte van jullie kind nog erger kan worden. Hoe dat zit, vertellen wij je.
Slechte band
De volgende stap in een relatie brengt jou en je partner dichter bij elkaar, maar de band met je schoonfamilie kan juist verslechteren na het krijgen van een kindje. Met name schoonmoeders en -dochters krijgen meer ruzie met elkaar. Dit werd in Finland onderzocht onder twaalfhonderd mensen. Het onderzoek richtte zich op conflicten met (schoon)ouders.
Open
Want ook de relatie met je eigen ouders kan onder druk komen te staan, zo bleek uit het onderzoek. Eigenlijk wel logisch, want tegen de mensen die het dichtst bij je staan, durf je vaak meer te zeggen. Zo ben je opener over wat je dwarszit. Daar kan wel eens een ruzietje uit ontstaan, maar gelukkig komt dat ook vaak weer goed. Juist doordat je zo dicht bij elkaar staat.
Conflicten met schoonouders beginnen echter pas als er kinderen worden geboren, constateerden de onderzoekers. Helemaal als ze vaak op de kleinkinderen passen bijvoorbeeld. En in tegenstelling tot je eigen ouders, is de kans dat zo’n ruzie goedkomt veel kleiner. Helemaal als het om vrouwen en hun schoonmoeder gaat.
Bemoeienis
Hoe dit kan? Nou, voordat jullie kindje geboren werd, zag je je schoonfamilie maar af en toe. Tijdens verjaardagen of feestdagen bijvoorbeeld, en misschien gingen jullie af en toe eens langs. Nu er een kindje is, is je schoonmoeder ook oma geworden en wil ze dolgraag betrokken zijn bij de verzorging van haar kleinkind. Misschien geeft ze zelfs ongevraagd advies, vanuit haar natuurlijk jarenlange ervaring als moeder. Of ze komt ongevraagd langs om de kleine eens te bekijken. Kon je eerst nog wel goed met haar opschieten, dan kan het heel goed zijn dat je je steeds meer gaat ergeren.
Uit een onderzoek van Netmums.com onder tweeduizend vrouwen blijkt dat een kwart van de moeders de omgang met hun bemoeizuchtige schoonmoeder een van de meest stressvolle kanten van het ouderschap vindt. Daarnaast is de kans op een echtscheiding groter als er gedoe met en over de schoonfamilie is.
Op de koffie
Dus hoe ga je om met een schoonloeder? Je wilt haar misschien het liefst uit je leven bannen, maar dat is eigenlijk voor niemand leuk: voor je partner, je schoonmoeder en je kinderen niet. Probeer je daarom niet teveel aan te trekken van het gedrag en de opmerkingen van schoonmama, want jij weet dat je het goed doet. Gaat dat niet? Nodig haar dan uit op de koffie en leg haar je probleem voor op een rustige manier. Zo kom je er misschien samen wel uit.
Als laatste: maak een afspraak voor wat vrije tijd. Als je partner met de kinderen op bezoek gaat bij oma, blijf jij lekker thuis om te genieten van de rust. Dankjewel schoonmoeder!
Lees ook: ‘Ik heb ruzie met mijn schoonmoeder over het knuffelen van mijn kinderen’
Wil je dit artikel bewaren? Pin het op Pinterest!
Bron: Flair | Beeld: Pexels, Ron Lach