Je baby zindelijk maken vanaf 2 weken oud? Deze ouders deden het!

baby zindelijk 2 weken

En ja, met succes!

Een baby zindelijk maken vanaf twee weken oud? Dat lijkt misschien mission impossible. Toch besloot een Australisch stel de proef op de som te nemen. En met succes! Hoe ze dat precies hebben gedaan? Met een jarenoude methode.

Twee weken oud

De meeste ouders beginnen met zindelijk maken als hun kindje ongeveer twee jaar oud is. De Australische Montana Lower en Tom Linwood besloten het anders aan te pakken. Zij begonnen met zindelijkheidstraining bij hun dochter Blue toen ze slechts twee weken oud was. Daarmee creëren ze een verschil van 22 maanden, in vergelijking met de ‘normale’ route. 

Eliminatiecommunicatie

Sinds de kleine Blue twee weken oud is, heeft ze geen luier meer om. Montana en Tom hebben bij hun experiment gebruik gemaakt van de eliminatiecommunicatie-methode (EC). En nee, dit is niet de zoveelste trend die de ouders uitproberen. De methode wordt al honderden, zo niet duizenden, jaren gebruikt. Mocht je er in al die jaren nog nooit van gehoord hebben, dan leggen wij je graag uit hoe het werkt.

Observeren

Bij eliminatiecommunicatie draait alles om observeren. Ouders observeren hun baby en kijken naar signalen om te zien of hun baby moet plassen of poepen. Een luier is dus niet aan de orde bij deze methode. Je hoeft ‘alleen maar’ goed te kijken en te luisteren. Zodra je (denkt dat) je baby moet, zet je hem op het potje. Inderdaad, de EC-methode is tijdrovend. Je moet de hele dag aan de zijde van je kleintje blijven om ongelukjes te voorkomen. 

Naar het toilet

Het klinkt misschien te mooi om waar te zijn, maar bij het Australische stel werkte het! Volgens de ouders duurde het een dag voordat baby Blue eraan gewend was om geen luier te dragen. Na negen maanden ging ze zelfs al naar het toilet! Natuurlijk hielden Montana en Tom hun kleine spruit wel vast, want het blijft een baby en geen wondermens.

Tips van de experts

Voor alle ouders die ook met eliminatiecommunicatie aan de slag willen, hebben Montana en Tom nog wat handige tips. Trek je baby gemakkelijke kleding aan, zodat uitkleden sneller gaat. Denk aan een jurkje of een pakje met drukknoopjes bij de broek. Maak daarnaast iets leuks van het naar de wc gaan, zodat je kind je sneller laat zien wanneer hij of zij moet.

In onderstaande video vertellen Montana en Tom uitgebreid over de EC-methode.

Nadelen

Natuurlijk klinkt het voorbeeld van dit Australische koppel fantastisch! Wanneer andere kinderen net beginnen zindelijk te worden, is jouw kind het allang. En je bespaart natuurlijk flink wat kosten door alle luiers weg te laten. Echter heeft het ook wat nadelen en zal het niet voor elke ouders een haalbare zaak zijn. Je moet namelijk heel wat uren vrijmaken om je kleintje te observeren. In het begin zal je wasmachine ook aardig wat overuren draaien, want geen enkel kind is na twee dagen zindelijk. En hoe ga je het aanpakken als je baby naar de opvang of een oppas moet? De meeste ouders beginnen daarom ook pas met zindelijkheidstraining vanaf twee jaar. Gemiddeld zijn kinderen vanaf twee overdag zindelijk en bij vier jaar ook ’s nachts droog.

Lees ook: Dit zijn de leukste babynamen met één lettergreep voor jongens en meisjes

Bron: Ouders van Nu, YouTube On the Way | Beeld: Videostill