Zo help je je kind door de pesterijen heen
Je kindertijd hoort leuk en onbezorgd te zijn, maar voor niet iedereen is dit zo. Sommige kinderen worden namelijk het slachtoffer van flinke pesterijen. Op school, op de sportclub, of tegenwoordig ook online: het kan er fel aan toegaan. Maar wat doe je als je kind gepest wordt? We leggen het uit.
1. Praten en luisteren
Het klinkt als zo'n open deur, maar het allerbelangrijkste: praat met je kind. Stel open vragen, toon je geduldig, en luister naar wat je kind je vertelt. Het is hierbij van belang dat je echt laat zien dat je naar je kind luistert, en niet voor hen gaat invullen. Voer een gesprek over pesten daarom in een vertrouwde, veilige omgeving. Merk je bijvoorbeeld dat je kroost van onderwerp verandert? Of zie je aan de lichaamstaal dat het ze allemaal wat te veel wordt? Gun je kind dan ook de ruimte – bied bijvoorbeeld aan om er later op terug te komen.
2. Plan van aanpak
Pesterijen kunnen in verschillende omgevingen plaatsvinden en verschillende vormen aannemen. Wat je hiertegen kunt doen, verschilt dan ook per situatie. Ook hierbij is het belangrijk dat je naar je kind luistert: neem bijvoorbeeld niet zonder hun instemming contact op met een coach, trainer, of docent. Zo kan je nakomeling opeens voor een nare verrassing komen te staan.
Maak samen een plan: wat is er al geprobeerd? Wat kunnen jullie nu doen? Wie zou hierbij kunnen helpen? Een aardige docent of een vertrouwenspersoon van de school kan bijvoorbeeld hulp bieden. Gebeurt het pesten via bijvoorbeeld sociale media? Maak dan screenshots – zo kun je altijd aantonen wie wat gezegd heeft.
3. Weerbaarheid
Ook helpt het om te zorgen dat je kind steviger in hun schoenen staat. Dat gaat natuurlijk niet van de ene op de andere dag, maar dat is een proces waar je kind in moet groeien. Je kunt hierbij helpen door bijvoorbeeld regelmatig complimentjes te geven. Ook helpt het om in andere situaties goed naar je kind te luisteren. Ook moet je je kind leren vertrouwen én je kind op zichzelf leren vertrouwen. Daar horen mislukkingen en fouten nu eenmaal bij, maar als je kroost hier zelf oplossingen voor kan vinden, draagt dit veel bij aan hun zelfvertrouwen. En het is triest maar waar: zodra je kind met meer zelfvertrouwen door het leven gaat, is de kans kleiner dat ze gepest worden.
Lees ook: 'Ik vertelde mijn 7-jarige dochter dat ze haar pester op school moet negeren'
Wil je dit artikel bewaren? Pin het op Pinterest!
Bron: Nederlands Jeugdinstituut | Beeld: Pexels