Ka-ching: zoveel verdien je gemiddeld als stewardess

Wij zochten het uit

We hebben er allemaal weleens van gedroomd om stewardess te zijn. De wereld over vliegen met gezellige collega's, prachtige plekken bezoeken en slapen in de meest luxe hotels. Het klinkt allemaal fantastisch, maar in werkelijkheid is het gewoon hard werken. Lange dagen en onregelmatig diensten zijn dan ook geen uitzondering. Wat daar tegenover staat? Een riant salaris. 

Altijd op vakantie

Als stewardess vlieg je naar de mooiste bestemmingen en mag je in prachtige hotels overnachten. En dat alles op kosten van de baas, sterker nog: je wordt er zelfs voor betaald. Klinkt als een droombaan en het lijkt alsof stewardessen altijd op vakantie zijn. Maar niets is minder waar. Het is hard werken om honderden mensen van eten en drinken te voorzien en het iedereen urenlang naar wens te maken. Op lange vluchten, van zo'n tien uur bijvoorbeeld, hebben ze ongeveer twee uur pauze. Op een kortere vlucht is dit soms maar een kwartiertje. Dat alles doen ze op grote hoogte in de ijle lucht van het vliegtuig. En dan heb je nog de veeleisende passagiers, onregelmatig diensten en een compleet verstoord nachtritme. Het moge duidelijk zijn dat het leven van een stewardess niet alleen maar over rozen gaat.

Verschilt per maatschappij

Wij waren dan ook benieuwd naar wat een stewardess verdient. Laten we vooropstellen dat het per vliegmaatschappij verschilt. Bij Corendon, EasyJet en Arkefly verdient een beginnend stewardess zo'n 1700 euro per maand. Dit is zonder eventuele toeslagen. Bij Jetairfly ligt het salaris een stukje lager, namelijk op 1430 euro bruto per maand. Daar krijgen stewardessen echter wel een bonus per vlucht en jaarlijks een loonsverhoging. Ook bij Ryanair krijg je betaald per vlucht. Dus hoe meer je vliegt, hoe meer er op je bankrekening staat. Gemiddeld zal het hier tussen de 1200 en 1500 euro per maand liggen.

KLM

Ga jij als beginnend stewardess an de slag bij KLM? Dan ligt jouw salaris net iets hoger. Hier verdien je namelijk tegen de 1900 euro bruto per maand. Je werkt dan in Economy Class (een bander), waar iedereen begint. Pas na 15 (!) jaar kun je doorstromen naar Business Class (twee bander). Het is echter niet zo dat je dan veel meer verdient, beide salarissen zijn namelijk gelijk. Wel is er na 13 jaar dienstverband een plafond bereikt van 3100 euro bruto per maand. En dat is zeker niet mis!

Purser

Je kunt echter nog verder doorgroeien als stewardess. Een twee bander kan na ongeveer 3 jaar doorgroeien naar de functie van purser, oftewel eindverantwoordelijke. Maar in de praktijk is dit eerder 8 tot 10 jaar. Als purser kun je ook flink doorgroeien qua salaris. Na 22 jaar dienstverband bereik je dan een plafond van 5000 euro bruto per maand. Wanneer je 4 tot 8 jaar als purser hebt gewerkt, kun je nog eens doorgroeien als senior purser. Dan ligt het maximale salaris na 22 jaar dienstverband op 5500 euro per maand.

Cityhopper

Wanneer je werkzaam bent bij KLM Cityhopper heb je met andere bedragen te maken, al is het startsalaris vergelijkbaar. Na 5 jaar kan je salaris groeien naar 2200 euro per maand. Als supervisor kun je hier na 15 jaar dienstverband maandelijks 3300 euro bijschrijven op je rekening. Bij Transavia begin je met een salaris van 1700 euro per maand en kun je groeien naar 2200 euro per maand als je er 15 jaar werkt. Als purser verdien je hier maximaal 2800 euro per maand. In bijna alle gevallen zit er een onregelmatigheidstoeslag in de slarissen verwerkt. Je krijgt dus niet extra betaald voor nacht- of weekenddienst.

Lees ook: Dit is het riante salaris van Britt Dekker

Bron: Fem Fem | Beeld: iStock