Zo slecht is het om voor het slapengaan je telefoon te gebruiken

Met name TikTok is de boosdoener

Nog even kijken of er iets is geplaatst op Instagram, het berichtje van je vriendin beantwoorden of een late-night online shopsessie: het is zo verleidelijk om voordat je je ogen sluit, nog éven door je telefoon te scrollen. Maar als je veel waarde hecht aan een goede nachtrust, zul je deze gewoonte toch echt moeten afleren. Het is namelijk niet goed om voor het slapengaan je telefoon nog te gebruiken.

Sleepjunkie 

In een artikel van Libelle wordt een onderzoek van de Amerikaanse website Sleepjunkie uitgelicht. Voor dit onderzoek werden vrijwilligers via een smartwatch in de gaten gehouden vóór en tijdens het slapen. Het apparaat hield bij hoe lang het duurde voordat de Amerikanen in slaap vielen, en hoeveel tijd ze in elke slaapfase doorbrachten.

De apps die de meeste slaap opslokken

Doelstelling van het onderzoek was om erachter te komen welke apps de meeste slaaptijd opslokken. Zoals verwacht bleken dat TikTok, Instagram en Snapchat. Mensen die zich voor het slapengaan lieten verleiden tot de verslavende TikTok-filmpjes, deden er gemiddeld een uur en zeven minuten over om in slaap te komen. Hun slaapcyclus bestond voor slechts veertien procent uit diepe slaap, terwijl een kwart gemiddeld is. Gebruikers van Instagram en Snapchat volgden met een tijd van 56 tot 58 minuten, die ze nodig hadden om dromenland te bereiken. Zij scoorden op het percentage diepe slaap iets hoger, namelijk zestien procent. Dat is echter nog steeds een stuk minder dan een gezonde nachtrust heeft.

Blauw licht, adrenaline en dopamine

De deelnemers van het onderzoek die hun telefoon niet gebruikten voor het slapengaan, deden er gemiddeld 25 minuten over om in slaap te vallen. Dat is dus een stuk minder dan de mensen die het niet konden laten om nog even door hun Instagram te scrollen. Volgens de onderzoekers komt dat door het blauwe licht van onze smartphone, dat ons het gevoel geeft dat het nog helemaal geen tijd is om te gaan slapen. Bovendien komt er adrenaline en dopamine vrij bij het scrollen door social media. Deze stofjes maken je blij, waardoor je niet wil stoppen. En voor je het weet is er alweer een uur voorbij!

Lees ook: Dit kun je doen tegen slaapproblemen

Wil je dit artikel bewaren? Pin het op Pinterest!

Bron: Libelle | Beeld: Pexels, Polina Tankilevitch