Zo maak je zelf de lekkerste kruidnoten

Niets gezelliger dan ze zelf bakken!

De geur van kruidnoten brengt direct dat warme, gezellige Sinterklaasgevoel naar boven. Hoewel je ze overal kant-en-klaar kunt kopen, is er niets leuker (en lekkerder!) dan ze zelf maken. Het is super simpel, en je huis ruikt er ook nog eens heerlijk van. Met dit recept maak je knapperige, smaakvolle kruidnoten die iedereen zal laten smullen.

Wat heb je nodig?

Voor ongeveer 50 kruidnoten:

  • 250 gram zelfrijzend bakmeel
  • 125 gram bruine basterdsuiker
  • 100 gram ongezouten roomboter (op kamertemperatuur)
  • 2 eetlepels speculaaskruiden
  • 1 snufje zout
  • 3 eetlepels melk

Zo maak je ze

  1. Verwarm de oven
    Verwarm de oven voor op 175 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  2. Meng de droge ingrediënten
    Doe het zelfrijzend bakmeel, de bruine basterdsuiker, de speculaaskruiden en het snufje zout in een grote kom. Roer alles goed door elkaar met een lepel of garde.
  3. Voeg boter en melk toe
    Snijd de roomboter in kleine blokjes en voeg deze toe aan het mengsel. Voeg vervolgens de melk toe. Kneed alles met je handen tot een soepel deeg. Als het deeg nog wat droog is, kun je een klein beetje extra melk toevoegen.
  4. Maak kleine bolletjes
    Rol van het deeg kleine bolletjes ter grootte van een knikker (ongeveer 1,5 cm). Leg ze op de bakplaat, met een klein beetje ruimte ertussen. Ze zetten tijdens het bakken iets uit.
  5. Bakken maar
    Schuif de bakplaat in de oven en bak de kruidnoten in 15-20 minuten goudbruin. Let op: iedere oven is anders, dus houd ze goed in de gaten om te voorkomen dat ze te donker worden.
  6. Afkoelen en genieten
    Laat de kruidnoten even afkoelen (als je dat geduld hebt!). Zodra ze zijn afgekoeld, worden ze lekker knapperig.

Tips voor variatie

  • Chocolade-kruidnoten: Smelt pure, melk- of witte chocolade en dompel de kruidnoten erin. Laat ze uitharden op bakpapier.
  • Extra spicy: Voeg een snufje kaneel of gemberpoeder toe voor een pittigere smaak.
  • Glutenvrije variant: Gebruik glutenvrij meel en een theelepeltje bakpoeder in plaats van zelfrijzend bakmeel.

Met dit recept zet je gegarandeerd een schaal kruidnoten op tafel waar iedereen dol op zal zijn. En het mooiste is: ze zijn niet alleen lekkerder dan uit de winkel, maar ook veel leuker om te maken. Perfect voor een gezellige bakmiddag met je kids!

Lees ook: ‘Mijn man wil ”nog één laatste leuke nacht” hebben, voordat we kinderen proberen te krijgen’

Artikel bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Miljuschka | Beeld: Adobe Stock