Welke verzekeringen zijn onmisbaar?

verzekeringen

Déze verzekeringen zijn verplicht en verstandig om af te sluiten

Verzekeringen, je hebt misschien geen zin om je erin te verdiepen, maar toch heb je ze nodig. Sommige verzekeringen zijn in Nederland verplicht, zoals een zorgverzekering en een autoverzekering. Ook een opstalverzekering is vaak verplicht als je een eigen huis hebt. Andere verzekeringen zijn niet verplicht, maar wel verstandig. In dit artikel lees je welke verzekeringen je echt nodig hebt.

Verplichte verzekeringen

Laten we het eerst eens hebben over verplichte verzekeringen. De onderstaande verzekeringen heb je dus altijd nodig.

1. Zorgverzekering

Iedereen die achttien jaar of ouder is en die in Nederland loon, pensioen of een uitkering ontvangt is verplicht om een basiszorgverzekering te hebben. Een basiszorgverzekering vergoedt de belangrijkste medische kosten zoals de huisarts, de meeste medicijnen en noodzakelijke opname of behandeling in het ziekenhuis. Een zorgverzekeraar is verplicht iedereen te accepteren voor een basisverzekering.

2. WA-verzekering motorvoertuigen

Nog zo’n verplichte verzekering als je een auto hebt: de WA-verzekering voor motorvoertuigen. Heb je een auto of een ander motorvoertuig op je naam staan dan ben je verplicht om hier minimaal een WA-verzekering voor af te sluiten. Met deze verzekering ben je verzekerd tegen de schade die je bij anderen maakt.

3. Overlijdensrisicoverzekering

Wettelijk is deze verzekering niet verplicht, maar koop je een huis dan kan je hypotheekverstrekker deze verzekering wel verplichten. Een overlijdensrisicoverzekering keert een bedrag uit aan je nabestaanden als je overlijdt. Hiermee is de hypotheekverstrekker verzekerd dat de hypotheek kan worden afgelost op het moment dat je vroegtijdig komt te overlijden.

4. Opstalverzekering

Nog zo’n verzekering die wettelijk niet verplicht is, maar meestal verplicht wordt gesteld door je hypotheekverstrekker. Met een opstalverzekering is je huis en alles wat erin staat dat niet verhuisbaar is verzekerd tegen schade. Hierbij kun je denken aan het dak, de keuken, centrale verwarming of het schuurtje in je tuin. Met een opstalverzekering verzekert je hypotheekverstrekker zich ervan dat het huis zijn waarde behoudt en de hypotheek betaald kan blijven worden, mocht er schade aan het huis ontstaan, bijvoorbeeld door een brand.

Verstandig om af te sluiten

De volgende verzekeringen zijn niet verplicht om af te sluiten, maar wel erg verstandig om te hebben.

1. Levensverzekering

Een levensverzekering is een verzamelnaam voor een verzekering die wordt uitgekeerd op een bepaald moment. Dit kan zijn bij een overlijden, maar ook tijdens iemands leven. Een levensverzekering kan meerdere doelen hebben. Misschien wil je je nabestaanden helpen hun hypotheek af te lossen als je komt te overlijden. Wil je dat de kosten van je uitvaart gedekt zijn, dan kun je een uitvaartverzekering afsluiten. Een levensverzekering kan ook als doel hebben om je pensioen aan te vullen.

2. Aansprakelijkheidsverzekering Particulieren

Ook een aansprakelijkheidsverzekering is niet verplicht. Deze verzekering vergoedt de schade die je bij anderen veroorzaakt. Stoot je bijvoorbeeld een dure vaas om bij vrienden, dan dekt je aansprakelijkheidsverzekering de schade. Een aansprakelijkheidsverzekering kost vaak maar een paar euro per maand en kan je een hoop ellende besparen.

3. Inboedelverzekering

Nog zo’n verzekering die je eigenlijk wel wilt hebben: de inboedelverzekering. Met een inboedelverzekering verzeker je de spullen in je huis. Dat wil zeggen, alles wat je bij een verhuizing kunt oppakken en meenemen. Gaat er iets kapot, of worden er spullen uit je huis gestolen, dan dekt een inboedelverzekering meestal de schade. Lees van tevoren wel goed door welke schades er worden gedekt door je inboedelverzekering.

4. Reisverzekering en annuleringsverzekering

Ga je op reis? Dan is een reisverzekering een must. Vooral een reisverzekering die medische kosten in het buitenland dekt is erg belangrijk. Medische kosten in het buitenland kunnen erg hoog zijn en kunnen voor veel problemen zorgen als je onverhoopt ziek wordt en naar het ziekenhuis moet. Naast een reisverzekering is een annuleringsverzekering ook handig. Kun je onverwachts niet op reis of moet je onverwacht eerder terug dan worden je kosten vergoed. Goed om te weten is dat de kosten alleen worden vergoed als het om een onvoorzien voorval gaat dat je van tevoren niet had kunnen weten.

5. Rechtsbijstandverzekering

Een rechtsbijstandverzekering vergoedt juridische kosten en biedt hulp bij conflicten. Hierbij geldt wel dat je deze conflicten niet hebt zien aankomen wanneer je de verzekering afsluit. Het heeft dus geen zin om een rechtsbijstandverzekering af te sluiten voor een lopend conflict.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met een commerciële partner.

Bron: All the Way Up | Beeld: Adobe Stock