Goed om te weten!
Voorlezen opent de deur naar de magische wereld van verhalen, verrijkt de woordenschat, stimuleert de verbeelding en versterkt de band tussen ouder en kind. Maar hoe kun je het beste voorlezen? Wij geven je graag een aantal tips zodat je goed beslagen ten ijs komt!
Kies geschikte boeken
Een van de belangrijkste aspecten van effectief voorlezen is het kiezen van geschikte kinderboekjes. Zorg ervoor dat het past bij de leeftijd en de interesses van je kind. Voor jonge kinderen kunnen kartonnen boeken met kleurrijke afbeeldingen en weinig tekst ideaal zijn, terwijl oudere kinderen meer complexe verhalen kunnen waarderen. Vraag het kind ook naar de interesses en probeer hier zo goed mogelijk op in te spelen.
Creëer een gezellige leesomgeving
Creëer een gezellige leesomgeving zoals een knusse hoek in de kamer, met kussens en dekens of gewoon het gezellige hoekje van de bank. Zorg voor goede verlichting en vermijd afleidingen zoals televisie of luide geluiden. Je kunt er ook voor kiezen om iedere avond vlak voor het slapengaan voor te lezen, terwijl het kind al lekker in bed ligt. Lees ook echt regelmatig voor. Het hebben van een vast voorleesmoment, zoals voor het slapengaan of na het avondeten, helpt kinderen anticiperen op dit speciale moment. Regelmaat zorgt er ook voor dat voorlezen een gewoonte wordt.
Gebruik verschillende stemmen
Variatie in je stem kan het voorlezen boeiender maken. Gebruik verschillende stemmen voor verschillende personages in bijvoorbeeld Pokemon boekjes. Als een personage boos is, kun je je stem verhogen, en als een personage verdrietig is, kun je je stem zachter maken. Dit zal het verhaal tot leven brengen. Probeer een volgende keer ook dezelfde karakters weer een stem te geven, zodat het voor het kind herkenbaar wordt wie wie is.
Stel vragen en moedig discussie aan
Na het lezen van een paar pagina's of een hoofdstuk, stel vragen aan je kind. Vraag hen wat ze denken dat er gaat gebeuren of hoe ze zich voelen over de personages. Moedig discussie en interactie aan om hun begrip en betrokkenheid bij het verhaal te vergroten.
Laat je kind meedoen
Laat je kind sommige delen van het verhaal voorlezen, vooral als ze al wat leesvaardigheid hebben ontwikkeld. Dit kan hen helpen hun leesvaardigheid te oefenen en hun zelfvertrouwen op te bouwen. Zorg dat je altijd geduld hebt met het kind. Als je het kind de indruk geeft dat dit wel het geval is, dan zal het waarschijnlijk een stuk minder enthousiast zijn om zelf te gaan lezen en dat is jammer.
Laat het kind zelf een boek kiezen
Laat je kind zelf boeken kiezen om te lezen. Het kan zijn dat ze geïnteresseerd zijn in bepaalde onderwerpen of genres, en het is belangrijk om hun interesses te respecteren. Dit zal hen helpen om enthousiaster te zijn over lezen. Breng regelmatig samen een bezoek aan de bibliotheek en laat je kind ook hier zelf boeken kiezen om te lenen. Leer ook dat deze boeken op een vast moment weer moeten worden teruggebracht.
Lees ook: Wist je dat voorlezen aan je kinderen gezondheidsvoordelen heeft?
Artikel bewaren? Pin hem op Pinterest!
Beeld: Adobe Stock