Bakkie pleur? Dit is het verschil tussen espresso, latte en meer

espresso

Voor altijd duidelijk!

Wie kent de uitdrukking ‘bakkie pleur’ niet, als je vraagt om een kopje koffie? Maar dat kopje koffie kan op vele manieren worden bereid. Wat is het verschil tussen een lungo en een cortado, en wat maakt een latte anders dan een cappuccino? Wij zetten de verschillen voor je op een rijtje.

Espresso

Een klein, maar intens kopje koffie! Espresso wordt gemaakt door heet water onder hoge druk door fijn gemalen koffiebonen te persen, wat resulteert in een krachtige smaak die alleen echte liefhebbers kan bekoren. Omdat dit proces slechts een kleine hoeveelheid koffie produceert, wordt dit type koffie vaak geserveerd in kleine kopjes van niet meer dan 90 milliliter.

Ristretto

Ristretto is een sterkere en geconcentreerdere variant van espresso. Het wordt bereid met dezelfde hoeveelheid koffie, maar met minder water, waardoor de extractie korter is. Dit levert een kleinere hoeveelheid op met een veel intensere smaak.

Americano

Een americano is een espresso waaraan twee keer zoveel water is toegevoegd. Dit maakt de smaak milder en minder sterk dan die van een espresso.

Espresso macchiato

Een espresso macchiato bestaat uit een gewone espresso met een klein beetje opgeschuimde melk. Dit maakt de koffie romiger en verzacht de smaak van de koffie.

Latte macchiato

Bij een latte macchiato wordt veel melk gebruikt, waarop de espresso wordt gegoten. Dit creëert mooie laagjes in de grote kop koffie. De grote hoeveelheid melk maakt de smaak van een latte macchiato nog zachter dan die van een espresso macchiato.

Lungo

Lungo, ook wel ‘long black’ genoemd, wordt gemaakt door het water langer door de gemalen koffie te laten lopen dan bij een gewone espresso. Dit resulteert in een grotere hoeveelheid koffie, maar kan ook een bittere smaak hebben vanwege de langere doorlooptijd. In de horeca wordt de lungo vaak vermeden om deze reden.

Cortado

Een cortado bestaat uit een espresso met een gelijke hoeveelheid gestoomde – niet opgeschuimde – melk. Dit maakt de koffie sterk met een zachte, romige smaak. Een cortado bevat minder melk dan een latte of cappuccino.

Cappuccino

Een cappuccino bestaat uit espresso en opgeschuimde melk, wat zorgt voor de mooie schuimlaag bovenop je koffie. Een goede cappuccino is ongeveer 150 milliliter, met een derde espresso, een derde melk en een derde melkschuim.

Flat white

Een flat white lijkt op een cappuccino, maar heeft een kleinere schuimlaag en bevat een sterkere espresso, vaak een dubbele. De gestoomde melk geeft de flat white een romige, zijdeachtige textuur.

Latte

Last but not least: de latte! Deze koffie bevat ook een dubbele espresso, veel gestoomde melk en een dunne laag melkschuim. Door de melk heeft een latte een milde koffiesmaak en is vaak iets zoeter. Perfect voor wie houdt van een romige, zachte koffie.

Nu je de verschillen kent tussen deze koffies, kun je altijd laten zien dat je een échte kenner bent!

Lees ook: Uit onderzoek blijkt: déze gezinssamenstelling maakt het gelukkigst

Artikel bewaren? Pin hem op Pinterest!

Bron: KTC | Beeld: Pexels