Veilig online shoppen: zo herken je webwinkelfraude

Online oplichting neemt enorm toe

Met gemak vanaf de bank een nieuwe garderobe bestellen, het hoort helemaal bij deze tijd. Helaas neemt met de stijgende belangstelling voor online shoppen ook het aantal internetoplichters toe. Het aantal mensen dat slachtoffer wordt van webwinkelfraude stijgt, maar met de juiste kennis kun je voorkomen dat ook jij wordt opgelicht.

Toename van webwinkelfraude

Even een leuke trui bestellen bij een gloednieuwe webshop, wie doet dat niet? Toch is het verstandig de betrouwbaarheid van de webshop te onderzoeken voordat je een bestelling plaatst en betaalt. Uit een analyse van belangenvereniging Thuiswinkel.org blijkt dat het aantal gevallen van webwinkelfraude het afgelopen jaar voor het eerst weer is toegenomen. In de eerste vier maanden van dit jaar werden bijna 33.000 meldingen gedaan, een behoorlijke stijging na twee verbeterende jaren.

Nepwebshops

De belangenvereniging zag met name een stijging in het aantal nepwebshops. En dat oplichten doen ze op ludieke wijze, vertelt directeur Marlene ten Ham aan het AD. "Vooral websites met een .com-adres die de logo’s en namen van bekende webshops misbruiken", aldus ten Ham.

Maar niet alleen deze vorm van internetoplichting groeit. Ook op Marktplaats wordt veelvoudig opgelicht. Van concertkaartjes tot vakantieverblijven, geen enkele product of dienst blijft gespaard. Maar hoe voorkom je dat je slachtoffer wordt van zo'n vorm van internetoplichting? Er zijn een aantal dingen waar je op kunt letten.

Onderzoek doen

Zoek meer informatie op over de desbetreffende webshop. Staat er een adres op de website, controleer dan of het bedrijf daadwerkelijk geregistreerd staat op dit adres. Even Googelen op het adres kan al veel duidelijkheid geven.

Als je dan toch al aan het Googelen bent, probeer dan reviews te vinden van het bedrijf. Als het om oplichting gaat, vind je waarschijnlijk al snel reviews die vertellen hoe klanten bijvoorbeeld nooit hun pakket hebben ontvangen. Controleer ook of er contactgegevens op de website te vinden zijn en of deze kloppen. Google het telefoonnummer, adres en de bijbehorende naam om te zien of er dubieuze resultaten naar boven komen.

Bestudeer de website

Kijk eens goed naar hoe de webwinkel eruit ziet. Bespeur je rare fouten, zoals links die niet werken, foto's die van andere websites afkomstig lijken of onscherpe logo's? De kans is dan groot dat je te maken hebt met een nepwebshop.

Je kunt via de politie goed achterhalen of je te maken hebt met oplichters. Hun website bevat een overzicht van URL's, rekeningnummers en mailadressen waarvan bekend is dat het oplichters zijn. Mocht je twijfels hebben over een website, kun je altijd nog dit overzicht raadplegen.

Uiteraard is het raadzaam om je gezonde verstand te gebruiken. Vind je via een webshop een product dat vele malen goedkoper is dan in de winkel, dan moet het haast wel om webwinkelfraude gaan. Ook voor webshops geldt: als het te mooi lijkt om waar te zijn, is dat meestal helaas het geval!

Lees ook: Op dít moment kun je je vakantie het beste boeken

Dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Margriet, AD, Politie Nederland | Beeld: Pexels / Andrea Piacquadio