Op vakantie naar Gran Canaria? Begin mei kan het weer

Gran Canaria

In mei kun je weer op proefvakantie naar de zon

Een groepje gelukkige Nederlanders kan begin mei eindelijk weer het vliegtuig instappen. Bestemming? Het zonnige, Spaanse eiland Gran Canaria. Daarmee wordt dit de tweede proefvakantie. Anders dan de eerste testvakantie naar Rhodos, krijgen deze vakantiegangers meer vrijheden. Op Gran Canaria mogen ze namelijk wel hun hotel uit. 

Proefvakantie

Het doel van deze proefvakantie is om te kijken of een vakantie naar het buitenland in coronatijd mogelijk is. Onafhankelijke onderzoekers, ingehuurd door het Rijk, kijken hierbij hoe de Nederlandse vakantiegangers zich tijdens hun vakantie gedragen. Houden ze zich aan de daar geldende coronaregels? Houden ze afstand, wassen ze hun handen en dragen ze mondkapjes waar dat verplicht is?

Geen normale vakantie

Een vliegvakantie zoals we dat enkele jaren geleden gewend waren zit er nog niet in. Voor dit uitstapje naar Gran Canaria hebben de reizigers niet alleen een vliegticket nodig, maar moeten ze ook een negatieve PCR-test én een negatieve sneltest op zak hebben. Bij thuiskomst moeten ze zich nogmaals op corona laten testen en moeten zij in thuisquarantaine. Ondanks deze regels zijn de testvakanties van de overheid enorm populair. Voor de proefreis naar Rhodos waren slechts 189 vliegstoelen beschikbaar, terwijl ruim 25.000 mensen zich hadden aangemeld.

Afhankelijk van virussituatie

Wie een plekje in het vliegtuig heeft bemachtigd, is echter nog niet zeker van een bezoekje aan de zon. Of de proefvakantie door kan gaan, is namelijk afhankelijk van de virussituatie in Nederland en in het land van bestemming. Mocht de situatie verergeren, dan wordt de vakantie volgens het ministerie geschrapt. Dat gebeurde eerder ook al met een geplande proefvakantie naar Curaçao.

Kostenplaatje

Wie betaalt dit allemaal, zul je je wellicht afvragen. Een gratis tripje in naam van het onderzoek is het helaas niet voor de reizigers. Die betalen namelijk gewoon zelf hun eigen vakantie. De staat neemt de kosten voor het onderzoek op zich, zo’n 46.000 euro. De overheid werkt voor de proefvakanties samen met de reisbranche, die de kosten voor de sneltesten voor haar rekening neemt. Demissionair minister Hugo de Jonge is van plan dergelijke proefvakanties ook uit te gaan voeren met andere vervoersmiddelen, zoals de auto, trein en bus. Dat schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer. Pak je koffers maar alvast in, dus!

Lees ook: Corona en toch (veilig) daten

Bron: RTL Nieuws | Beeld: Unsplash, Kylie Paz