Gevalletje eigen schuld, dikke bult
Stef* is een heel verantwoorde chauffeur. Hij rijdt netjes en denkt om iedereens veiligheid, inclusief die van zijn vrienden die bij hem in de auto zitten. Zij lachen hem uit om zijn voorzichtige rijstijl, tot een van zijn vrienden een auto-ongeluk krijgt. Stef vindt dat het zijn eigen schuld is, maar dat zorgt voor de nodige opschudding binnen de vriendengroep.
Chauffeur
“Ik ben de enige met een auto, dus ik was altijd degene die mijn vrienden rondreed,” begint Stef zijn verhaal. “Ik had een aantal regels waar iedereen moeite mee had, zoals: gordels om – ook achterin, geen eten en drinken in de auto behalve water, en uiteraard veiligheidsregels zoals me niet afleiden en mijn dode hoek niet blokkeren door vreemd te gaan zitten.”
Veiligheid
Hele normale regels, zou je denken. Toch zorgden ze voor wrijving bij zijn passagiers, die Stef er vaak mee plaagden. “Iedereen vroeg constant naar mijn regels en lachte me uit, terwijl ik gewoon de wet volgde,” verklaart Stef. Voor hem staat veiligheid voorop, ook als dat betekent dat hij soms verkeerde afslagen neemt om anderen niet af te snijden. Zijn vrienden vonden dit echter maar onzin. “Ik zal geen andere bestuurders afsnijden of achteruitrijden om een paar minuten te besparen, iets wat ze echt hebben voorgesteld. Een van mijn vrienden zei zelfs: ‘Als ik een auto had, zou ik niet rijden als een oma zoals jij. Jij kunt gewoon niet goed autorijden.'”
Een nieuwe chauffeur
Stef was dan ook opgelucht toen een van zijn vrienden eindelijk zelf een auto kreeg en de taak van groepschauffeur op zich nam. In het begin plaagden ze Stef in de groepschat en in het echt, en vertelden hem hoe veel leuker het nu was dat hij niet meer reed.
Ongeluk
Maar de vreugde was van korte duur. “Vijf maanden nadat die vriend zijn rijbewijs en auto had gekregen, vertelde hij in de groepschat dat hij een ongeluk had gehad en dat zijn auto total loss was. Hij deelde dashcambeelden en dacht echt dat hij geen schuld had,” vertelt Stef. “Hij gaf de andere bestuurder de schuld en noemde haar een ‘domme, typische vrouwelijke bestuurder’. Maar op de beelden was duidelijk te zien dat hij 75 kilometer per uur reed in een 50-zone, in een blinde bocht. De andere bestuurder sloeg rechtsaf en hij raakte haar met volle snelheid. In plaats van te remmen, toeterde hij. Toch kregen noch hij, noch de andere bestuurder een boete.”
Verantwoordelijkheid
Stef wees erop dat zijn vriend waarschijnlijk fout zat, gezien zijn snelheid en het feit dat hij in een blinde bocht reed. “Zelfs al had hij voorrang, de verzekering zou hem schuldig achten door zijn te hoge snelheid en trage reactie,” legde Stef uit. “Ik zei dat hij de beelden beter niet naar zijn verzekeringsmaatschappij kon sturen.” Toch lachten zijn vrienden hem uit in de groepschat, en omdat de agent geen boete had gegeven en zijn vrienden hem steunden, stuurde zijn vriend de beelden toch naar de verzekering.
De uitslag van de verzekering
“Zó zelfverzekerd was hij dat hij al suggesties begon te vragen voor welke nieuwe auto hij moest kopen met de ‘vette uitbetaling’ die hij zou krijgen. Iedereen was enthousiast en zocht mee naar mooie auto’s.” Maar Stef kreeg een week later gelijk. “De verzekering oordeelde dat hij volledig schuldig was. Omdat hij de goedkoopste verzekering had, kreeg hij zelf niets uitgekeerd; alleen de schade van de andere bestuurder werd vergoed.”
Stef reageerde in de groepschat met: “Nu weet je waarom ik rij als een ‘oma’. Veel plezier met de bus.” De reacties waren geschokt, en zijn vriend antwoordde met: “Regels zijn er om gebroken te worden; ik ben geen pietje-precies zoals jij. Iedereen krijgt weleens een auto-ongeluk.” Had Stef dat berichtje beter niet kunnen sturen, of had hij gelijk?
*Stef is niet de echte naam van de man. Op het platform Reddit doet hij zijn verhaal onder de naam Senior_Ad7060.
Lees ook: ‘Ik wil de achternaam van mijn vriend niet aannemen, dit zet onze relatie op het spel’
Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!
Bron: Reddit | Beeld: Pexels / Tim Samuel