Het is niet altijd makkelijk voor stiefouders
Tegenwoordig is het woord 'scheiden' niet zo'n taboe meer in ons land. Door de scheidingen ontstaan er veel nieuwe, samengestelde gezinnen. Ruim 185.000 kinderen hier in Nederland maken deel uit van zo'n nieuw, samengesteld stiefgezin. Voor veel kinderen is dit erg lastig, ten eerste omdat ze al genoeg verdriet hebben om de scheiding van hun biologische ouders en ten tweede omdat ze zich moeten schikken in een compleet nieuw gezin.
Niet alleen voor de kinderen is het allemaal lastig, ook de stiefouders ondervinden hier vaak problemen mee.
Zembla
Aan de hand van cijfers van het CBS en andere onderzoeken blijkt dat jonge stellen steeds vaker uit elkaar gaan. Nieuwe liefdes worden snel weer gevonden en dit prille nieuwe geluk blijkt vaak van korte duur. Zembla onderzoekt in de nieuwe documentaire Stiefkind van de rekening hoe het komt dat twee op de drie samengestelde gezinnen sneuvelt en wat dit voor de betrokken kinderen betekent. Gisteravond was de eerste aflevering waarin stiefmoeder Elke openhartig haar mening met de kijkers deelde.
Elke Meyers
Niet alleen de kinderen voelen het verschil tussen biologische- en stiefouders, ook de ouders zelf hebben hier andere gevoelens bij. Elke Meyers heeft drie stiefkinderen en drie biologische kinderen durfde dit eerlijk toe te geven. “Ik geloof mensen niet die zeggen dat ze net zoveel van hun eigen kinderen houden als van hun stiefkinderen." Elke vervolgt: “Die bloedband is er niet met stiefkinderen. Ik ben gehecht aan ze en loyaal naar ze, maar ik hou anders van mijn eigen kinderen.”
Andersom
Ze bespreekt dit ook met haar stiefkinderen. “Dat is bij hen andersom ook. Zij houden ook anders van hun eigen ouders dan van hun stiefouders.” Elke vond het best pittig om stiefouder te worden. “Ik was heel jong en ging van een vrijgezellenbestaan opeens naar een gezin met drie kinderen, waar ook nog een ex-partner in beeld was. Ik vond mijn weekend met de kinderen vaak hard werken.”
Bekijk hier de hele documentaire. Geen zin om de hele documentaire te kijken? Vanaf 2:30 tot 7:00 vertelt Elke haar verhaal:
Lees ook: Waarom het levensgevaarlijk is om je kind met winterjas aan in het kinderzitje te doen
Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m op Pinterest!
Bron: Linda Nieuws | Beeld: video still