Science says: schoonfamilie is de grootste stressfactor tijdens de feestdagen

stressfactor schoonfamilie

Aii…

De dagen vliegen voorbij en voor we het weten zitten we alweer aan het kerstdiner. Hartstikke gezellig natuurlijk, maar bij al die feestelijkheden kan ook een hoop stress komen kijken. Want wat moet je in godsnaam voor je vader kopen? En wat maak je voor het kerstdiner? Toch blijkt uit onderzoek van TK Maxx dat er één stressfactor is die er met kop en schouders boven uitsteekt: de schoonfamilie. 

Komst schoonouders zorgt voor stress

Het blijft een beetje een cliché, maar goed: wrijving met je schoonouders is voor veel mensen een bekend probleem. Hoewel 76% aangeeft dat samenzijn het belangrijkste is in deze periode, ervaart ruim een vijfde van Nederland juist hierdoor de grootste stress. Het gevoel van honderd procent jezelf kunnen zijn, voldoende gespreksonderwerpen hebben en de juiste cadeaus kopen voor schoonfamilie zijn hiervoor de voornaamste redenen. Let’s be honest: in hoeveel van deze punten herken jij jezelf?

Keuze- en geldstress

Ook het kopen van cadeaus voor dierbaren wordt gezien als een stressvolle taak (34%). Hoge prijzen, geld- en tijdgebrek worden hierbij het vaakst genoemd. Vooral ouders die cadeaus voor hun kinderen willen kopen, ervaren keuzestress en vinden de smaak van hun kroost vaak aan de dure kant.

Exquise hapjes

Een ander punt van zorg dat naar voren kwam in het onderzoek is het feestmenu. We willen natuurlijk allemaal genieten van zo’n feestelijk diner, en als het even kan doen we dat helemaal in stijl. Ruim de helft van de ondervraagden laat aan TK Maxx weten de aankleding belangrijk te vinden – en geef ze eens ongelijk! Met een stijlvol (en praktisch) tafelkleed, een set luxe servetten en een prachtige kandelaar op tafel, til je je kerstdiner naar een hoger niveau. Toch geldt dat je met aankleding alleen er niet bent, natuurlijk. Wat er op ons bord komt is zo mogelijk nóg belangrijker, en die druk wordt gevoeld. Zo geeft 28% van de Nederlanders aan dat zij daarmee worstelen.

Eén van de ondervraagden laat weten dat het voelt alsof er ‘steeds hogere culinaire verwachtingen’ zijn. Geen wonder, met de populariteit van ‘foodstagrammers’ en eindeloze culi-programma’s op tv. Met z’n allen rond het gourmetstel is dan een makkelijke oplossing, maar de lat ligt duidelijk hoog.

Feestelijk jaareinde

Gelukkig blijkt ook dat we ondanks alle stress nog volop geluk vinden in de kleine dingen tijdens de feestdagen. Zo noemt 55% van de ondervraagden het lekkere eten, haalt 41% volop geluk uit het samenzijn met de familie, en worden ook de kerstboom (24%), de cadeautjes (15%) en iets terug kunnen doen voor een ander (14%) genoemd als blijmakers.

Zo blijkt maar weer: (jaar)eind goed, al goed. The most wonderful time of the year heeft die titel natuurlijk met een reden!

Lees ook: Science says: mensen die vroeg de kerstboom opzetten zijn gelukkiger

Bron: TK Maxx, Beau Monde | Beeld: Adobe Stock