Die leftover pizza kun je beter voor morgen bewaren
We kennen het allemaal: die lekkere trek ’s avonds laat, vlak voordat je naar bed gaat. Of je nu kiest voor een bakje chips of die laatste punt pizza, je kunt beter niet zwichten voor snacken laat op de avond. Wij leggen je uit waarom.
Calorieën
Inmiddels weten we allemaal dat calorie-inname een grote rol speelt in ons lichaamsgewicht. Recent hebben onderzoekers van het Brigham and Women’s Hospital in Boston ontdekt dat ook het tijdstip waarop je die calorieën binnenkrijgt, invloed heeft op hoe fit je bent. Interessant!
Onderzoek
De onderzoekers probeerden antwoord te geven op de vraag: is het tijdstip van eten van belang als al het andere hetzelfde blijft? Behalve een aantal interessante ondervindingen over obesitas, ontdekten ze ook dat late night snacken ‘de manier waarop we calorieën verbranden en de manier waarop we vet opslaan’ beïnvloedt.
Voor het onderzoek kregen zestien mensen met een hoge BMI een strikt tijdschema voor hun maaltijden en een vaste bed- en wektijd. Er werd gevarieerd in vroeg eten en laat eten, en zowel lichaamstemperatuur als bloedwaarden en energieverbruik werden gemonitord. Als laatste toevoeging namen de onderzoekers biopten van het vetweefsel van de deelnemers.
Interessante resultaten
Uit dat onderzoek kwamen boeiende resultaten. Zo bleek het tijdstip van eten een grote invloed op de hormoonhuishouding te hebben. Vooral laat eten resulteerde in een lager leptine-niveau, één van de hormonen die het gevoel van verzadiging geeft. Bij de vroege eters was dit niveau aanzienlijk hoger, waardoor ze zich meer en langer verzadigd voelen. Ook verbrandden de late snackers calorieën langzamer; uit de biopten bleek dat zij meer vet aanmaakten.
Overige factoren
Onderzoeker Frank Scheer legt uit dat er waarschijnlijk nog meer factoren zijn die een rol spelen. Voor het onderzoek werd de deelnemers een strikt schema opgelegd, waardoor eventuele verschillen in calorie-inname, slaap en andere levensstijlpatronen allemaal hetzelfde waren. In het dagelijks leven zal dat natuurlijk variëren, waardoor er verschillende uitkomsten mogelijk zijn. “Er zijn ongetwijfeld een aantal aanvullende gedrags- en omgevingsfactoren die meer of minder subtiel op elkaar inwerken en die ten grondslag liggen aan het risico op obesitas”, benadrukt Scheer.
Lees ook: De gezondheidsvoordelen van een hartig ontbijt
Dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest!
Bron: Metro | Beeld: Pexels