Het is echt waar! Dit is de reden waarom roddelen juist goed voor je is

Het lucht wel altijd op

Wanneer je tierend een tirade geeft over die irritante vrouw van je broer, voel je je een kwartier later vaak schuldig. De dingen die je over je schoonzusje zei, waren immers niet zo aardig. Tja, roddelen is niet zo netjes, maar voel je niet langer schuldig. Roddelen is namelijk hartstikke goed voor je.

Ook de persoon over wie er wordt geroddeld heeft er baat bij.

Het is zo fijn 

Hoe komt het toch dat we de hart op de tong dragen zodra het op roddelen aankomt? Wanneer je eenmaal begint, kun je niet meer stoppen en voor je het weet heb je de woordenkots van Lindsay Lohan uit Mean Girls overgenomen. Toch hoef je je niet schuldig te voelen over het feit dat je weleens roddelt, want het is dus hartstikke goed voor je.

Nuttig

Dr. Elena Martinescu van de Rijksuniversiteit Groningen boog zich over deze kwestie en kwam tot de conclusie dat roddelen een goede manier is om informatie te winnen. Ook versterkt het de band met degene met wie je roddelt. Over iemand smoezen is volgens Martinescu een gezond onderdeel van het functioneren van groepen en individuen. Voor zowel de roddelaar als voor degene over wie er wordt geroddeld. Wauwelen is in principe een activiteit die de groepsnorm bepaalt. Door (negatief) te babbelen over iemand leer je die norm kennen, waardoor jij je erop kunt aanpassen.

Er is meer

Roddelen is een goede manier om nieuwe sociale connecties aan te gaan en om de reactie van anderen te peilen over de kwestie. Ook helpt het de luisteraar om zichzelf te evalueren ten opzichte van degene over wie er gepraat wordt. Kortom: roddelen is een toegankelijke manier voor iedereen om hun eigen positie te bepalen in hun sociale leefomgeving. Ook degene over wie er wordt geroddeld heeft er baat bij. Natuurlijk is het nooit leuk om erachter te komen dat mensen negatief over je praten, maar hierdoor wordt de persoon in kwestie wel gemotiveerd om zichzelf te verbeteren.

Een band

Ook spelen hormonen (weer) een rol wanneer je aan het roddelen bent. Wanneer je roddelt wordt het hormoon ‘oxytocine’ geproduceerd. Een hormoon waardoor je je hecht aan de ander. Kortom: door te roddelen versterk je banden met je collega’s en/of vriendinnen. Als je met iemand roddelt vertrouw je diegene immers informatie toe en verwacht je dat diegene de vergaarde informatie voor zichzelf houdt. Hoewel roddelen niet heel netjes is, is het toch goed voor je. Wellicht is de leus: ‘Geniet, maar roddel met mate’ wel wat voor ons. 

Lees ook: gemene vriendinnen zijn juist goede vriendinnen 

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Women’s Health Mag | Beeld: Unsplash