Wat doe je als je peuter een moeilijke eter is? Kinderpsycholoog legt uit



Zo krijg je een moeilijke eter weer aan het eten

Ouders herkennen dit vast: de ene dag zit je peuter volop te smikkelen van alles wat je hem of haar voorschotelt, de volgende dag is alles alleen maar 'nee', 'vies' en 'bah'. Hoe ga je met zo'n moeilijke eter om? Voor sommige ouders is het een ellenlange strijd met veel tranen en gekrijs. Kinderpsycholoog Tischa Neve legde aan Oudersvannu.nl uit hoe je moeilijke eters aanpakt.

De ene dag lusten ze alles, de andere dag alleen nog maar snoep.

Peuterpuberteit

We beginnen alvast met goed en slecht nieuws: het feit dat je kind ineens niets meer lust ligt hoogstwaarschijnlijk aan de peuterpubertijd. In deze periode is hun lievelingswoordje 'nee', gewoon om te kijken hoe ouders reageren. En daar reageren ouders inderdaad op: uit wanhoop worden een heleboel capriolen uitgehaald om een kind te laten eten. Dit is best leuk, dus daarom zal een kind sneller weer nee zeggen.

Minder nodig

Ook heeft een kind na het eerste levensjaar simpelweg minder eten nodig. Baby's groeien in één jaar bijna 300 procent. Hiervoor hebben ze dus veel eten (melk) nodig. In hun tweede levensjaar gaat de groei een stuk minder hard, waardoor het lijkt alsof ze minder eten. Het is dus geen reden tot grote zorgen als je kind (ineens) minder eet en een moeilijke eter wordt.

Macht

Als een kind ongeveer een jaar oud is, krijgt hij zelfbewustzijn. Ze beginnen zichzelf als onafhankelijk te zien, met een machtsstrijd als gevolg. Hierdoor kunnen ze 'ineens' besluiten dat ze geen groente lusten. Dit betekent niet dat ze het daadwerkelijk niet lusten, ze proberen vaak een reactie uit te lokken.

Wat je wel moet doen bij een moeilijke eter, lees je op de volgende pagina.

Pagina 1/2

Doen

We begrijpen dat het je zorgen baart als je kind bijna niet wil eten, maar probeer het los te laten. Juist als je veel waarde gaat hechten aan het eten er de focus op legt, zal het slechter gaan. Houdt de volgende punten in je achterhoofd:

  • Wees niet te moeilijk en forceer niks. Als je je zorgen maakt over het aantal calorieën en vitaminen en mineralen, probeer dit dan op een slinkse manier te incorporeren. Pureer bijvoorbeeld fruit en doe dit door wat drinkyoghurt. Wil je kind geen aardappelen en groente, maar wel een tosti? Leg dan tomaat, komkommer, sla of spinazie ertussen. Juist als je er geen aandacht aan besteed, begint je kind vanzelf meer te proberen.
  • Laat een maaltijd niet langer dan 20 minuten duren. Ellenlang aan tafel zitten tot het eten op is werkt averechts.
  • Leid je kind af door over andere dingen te praten. Praat dus níét over eten en zeg ook niet 'Hmm, wat lekker die broccoli!'. Juist als je het ergens anders over hebt gaat het eten ongemerkt wel naar binnen.
  • Laat je peuter gewoon lekker knoeien, smakken en met zijn handjes eten. Die tafelmanieren kun je later wel aanleren.
  • Lust je kind alleen macaroni met kaas? Leg er dan altijd een paar kleine stukjes groente zoals broccoli of worteltjes bij. Wie weet proberen ze het opeens wel.
  • Dwing je kind nooit om zijn of haar bord helemaal leeg te eten. Vol is vol, net als bij volwassenen.
  • Straf niet met geen toetje geven. Als je kind nauwelijks eet kunnen ze in ieder geval nog baat hebben bij vla of yoghurt. Ook heeft deze straf geen effect op zo'n jong kind.
  • Pureer groenten en fruit tot er bijna niets van over is en probeer dat te verwerken in gerechten.

Pagina 2/2

Lees ook: 8 manieren om wagenziekte bij kinderen te voorkomen

Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: Oudersvannu | Beeld: Pexels