Aha! Op deze manier gebruik je een warme kruik zo veilig mogelijk

kruik

Goed om te weten voor aankomend winterseizoen

Niets is lekkerder dan met een warme kruik onder een dekentje kruipen, nu de dagen weer kort en koud zijn. Met een kruik kan je jezelf weer warm maken en daarnaast kan het ook helpen als je buikkrampen hebt. Veel mensen gebruiken deze warmtebron regelmatig, maar vullen de kruik niet op de juiste manier en brengen zichzelf daarmee onnodig in gevaar. Met déze tips geniet je altijd veilig van de extra warmte!

Het gevaar van kokend water

We houden een kruik vaak tegen ons lichaam aan. Dat zorgt ervoor dat we risico lopen op brandwonden. Brandwondenzorg Nederland stelt dat er best vaak slachtoffers binnengebracht worden met ernstige brandwonden die veroorzaakt zijn door een gescheurde of lekkende kruik. Iets wat daarom sowieso belangrijk is om op te letten, is dat je geen kokend water in je kruik giet. Water met een temperatuur van 100 graden Celsius vormt namelijk waterdamp. Giet je je kruik gelijk daarmee vol, dan is de kans groot dat hij openbarst.

Vullen en schudden

Ga je een kruik vullen, zet hem dan in de gootsteen. Laat hem tot ongeveer tweederde vollopen met water. Je laat daarmee genoeg ruimte voor de kruik over om uit te zetten (in verband met de waterdamp). Het water mag dus niet koken: het wordt aangeraden om water van ongeveer 60 graden Celsius te gebruiken. Zorg er vervolgens voor dat er zoveel mogelijk lucht uit de kruik is gelopen voor je hem sluit. Wil je zeker weten dat hij niet gaat lekken? Droog hem goed af, rol hem over een droog aanrecht en schud ‘m vervolgens nog even heen en weer (met de sluiting naar beneden!).

Onderhouden

Belangrijk om te onthouden, is dat je een kruik alleen mag opwarmen door er daadwerkelijk warm water in te doen. Zit er al water in? Giet hem dan altijd eerst leeg voor je er nieuw water in giet. Bijvullen is dus uit den boze. Zorg er daarnaast voor dat je een kruikenzak gebruikt. Het liefst niet eentje die er leuk uitziet, omdat kinderen daardoor kunnen denken dat het speelgoed is. Tot slot: onderhoud je kruik goed door hem geregeld schoon te maken en altijd te controleren of hij niet lekt.

Lees ook: Heb je last van een droge huid in de winter? Dít kun je eraan doen

Artikel bewaren? Pin hem op Pinterest!

Bron: Libelle | Beeld: Adobe Stock