Ze wil dat we met z’n allen alerter worden
In Nederland is 1 op de 5 vrouwen ooit fysiek mishandeld door een partner of ex. De afgelopen twee jaar, tijdens de coronacrisis, gebeurde het zelfs extra vaak. Olcay Gulsen maakte een serie over partnergeweld, Fatale Liefde. In de nieuwste Grazia vertelt ze over de serie, haar eigen ervaring en haar steun aan Jaimie Vaes.
Vertrouwensband
Voor Olcay is het niet de eerste keer dat ze aandacht aan dit onderwerp besteedt. “Ik heb eerder een serie over huiselijk geweld gemaakt, vanuit mezelf als kind dat opgroeide in een gezin waar veel geweld was. Bijna alle vrouwen die ik daarvoor sprak, zeiden: ‘Mijn ex- partner was een narcist.’ Ze labelden het partnergeweld als een persoonlijkheidsstoornis en dat triggerde mij om daar eens wat dieper in te duiken. Waar ontstaat dat partnergeweld? Was het te voorkomen geweest?” Haar eigen ervaring heeft haar geholpen in de gesprekken met slachtoffers en nabestaanden. “Ik was niet zomaar een presentator of journalist die daar zat. Ik weet zelf hoe het voelt, en ik denk wel dat dat een vertrouwensband gaf. Soms werd het zo emotioneel dat we de opnames even stil moesten zetten.”
Steun voor Jaimie
Als we verhalen over partnergeweld horen, zijn we al snel geneigd om ons af te vragen waarom het slachtoffer niet weggaat. Onlangs gebeurde dat nog publiekelijk, bij Jaimie Vaes. “Ik schrok daar heel erg van, want na alles wat ze al had meegemaakt, kreeg ze ook nog heel Nederland over zich heen die er wat van vond en haar ongevraagde adviezen gaf. Ik denk dat dat heel schadelijk is voor een slachtoffer”, aldus Olcay. Ze heeft Jaimie altijd persoonlijk gesteund. “Ik heb haar regelmatig gesproken en gezegd dat als ze me nodig heeft, ik voor haar klaarsta. Natuurlijk vind ik dat belangrijk, dat is ook wat ik met dit programma wil meegeven. In plaats van goedbedoelde adviezen te geven, kun je beter tegen iemand zeggen: ‘Wat er ook gebeurt, ik ben er voor jou.'”
Meer aandacht
In Fatale Liefde praat Olcay met slachtoffers, familieleden, vrienden en nabestaanden van vrouwen die partnergeweld niet overleefd hebben. “We hebben heel openhartige gesprekken over hoe het fout is gegaan, hoe de omgeving ermee is omgegaan, waar instanties enorm hebben gefaald of juist ontzettend hebben geholpen. En hoe je je leven daarna weer op de rails krijgt.” Het doel is om ervoor te zorgen dat we alerter worden op partnergeweld. “Ik wil ook bestuurders en politici wakker schudden, want dit kunnen we niet oogluikend toestaan. Er moeten meer opvangplekken komen en betere professionele begeleiding. En bovenal wil ik taboes weghalen, gewelddadige relaties bespreekbaar maken en slachtoffers stimuleren om op tijd aan de bel te trekken.”
Fatale Liefde is vanaf 3 mei te zien bij KRO-NCRV (NPO 3) om 20.25 uur. Het volledige interview met Olcay staat in de nieuwste Grazia. Vanaf vandaag in de winkel!
Lees ook: 9 manieren om je kind te helpen bij het uiten van emoties
Wil je dit artikel bewaren? Pin het op Pinterest!
Bron: Grazia | Beeld: BrunoPress