Dat wordt voortaan op tijd naar bed
Hoewel we erg van slapen houden, moeten we toegeven dat we het doordeweeks iets te weinig doen. Vaak nemen we genoegen met zes á zeven uur slaap, terwijl het zo ontzettend belangrijk is om minstens acht uur te slapen. Voortaan proberen we toch wel echt die acht uur te pakken, want de feiten liegen er niet om.
Hoe korter je slaapt hoe korter je leeft.
Eén nacht te weinig slapen al slecht
Professor Matthew Walker onthult in zijn nieuwe boek Why We Sleep: The New Science of Sleep and Dreams wat het effect is van te weinig slapen. Zo wordt het in verbrand gebracht met hartklachten, obesitas, alzheimer, kanker en diabetes. Ook hebben mensen die te weinig slapen moeite met het herkennen van emoties van anderen. Mocht je nou denken dat het niet veel uitmaakt dat je een nachtje maar een paar uur hebt geslapen, dan heb je het mis. Uit het onderzoek van de professor blijkt dat het missen van drie of vier uur al behoorlijke consequenties heeft.
Meer slapen
Walker wil met zijn onderzoek aankaarten hoe belangrijk het is om genoeg slapen. Acht uur slapen is volgens hem essentieel. Niet alleen wil hij individuen aanspreken, maar hij wil de overheid ook ‘wakker schudden’. “Slaaptekort strekt zich uit in elk hoekje van je lichaam en toch doet niemand er iets aan. Dingen moeten veranderen: op het werk, in onze gemeenschappen en in huis.”
Luiheid
Ook kaart de onderzoeker een ander probleem aan. Volgens hem associëren mensen slapen met zwakte, een oordeel dat snel verandert moet worden. “We hebben slaap een label van luiheid gegeven. We willen druk lijken, een van de manieren om dat uit te drukken is uitspreken hoe weinig we wel niet slapen.” Hoe onverstandig het is om te weinig te slapen blijkt wel uit het volgende voorbeeld. Ben je zeventien á negentien uur aaneengesloten wakker? Dan heeft dit dezelfde invloed op je als wanneer je te veel alcohol hebt gedronken.
Lees ook:
Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m op Pinterest!
Bron: Metro | Beeld: Pixabay