‘Omdat ik mijn stiefvader heb gekozen om mij naar het altaar te begeleiden’
Josefien* gaat binnenkort trouwen met haar verloofde Teun. Josefien heeft een hele goede band met haar stiefvader Lodewijk en een mindere band met haar echte vader. Daarom heeft ze besloten dat Lodewijk haar naar het altaar mag begeleiden op de grote dag. Deze keuze zorgt echter voor veel conflict binnen de familie.
Depressies en einde huwelijk
“Mijn vader heeft mijn moeder verlaten toen ik tien maanden oud was”, begint Josefien haar verhaal. “Ik heb een oudere broer genaamd Rick en een oudere zus genaamd Francine. Nadat Rick geboren werd, leed mijn moeder aan een postnatale depressie. Ze herstelde daarvan, maar bij Francine en bij mij gebeurde het weer. Gedurende de zwangerschappen hadden mijn ouders allebei relaties met anderen en uiteindelijk besloot mijn vader er met een scharrel vandoor te gaan. Mijn moeder ontmoette Lodewijk, die inmiddels al ruim vijfentwintig jaar mijn stiefvader is. Na de scheiding van mijn ouders trok mijn moeder met Rick, Francine en mij bij Lodewijk in. We zijn praktisch door hem opgevoed.”
Band met vader en stiefvader
Gedurende Josefiens jeugd was haar vader afwezig. “De paar momenten dat ik hem zag, deed hij naar tegen me. Hij beweerde zelfs dat ik niet zijn kind ben, terwijl verschillende DNA-testen hebben uitgewezen dat dat wel degelijk zo is.” Lodewijk was Josefiens redding. “Mijn band met mijn stiefvader is enorm goed. Hij is gedurende mijn leven meer een vader voor me geweest dan dat mijn eigen vader dat was. Rick en Francine doen vaak onaardig tegen hem, omdat ze het gevoel hebben dat hij het huwelijk van onze ouders heeft verpest. Ik zie dat totaal niet zo.” Toch is de band met haar vader de afgelopen jaren wel wat veranderd. “Mijn vader heeft steeds vaker contact gezocht en inmiddels zijn we best wel on speaking terms“, aldus Josefien.
Veel boosheid
Er is alleen iets wat Josefien behoorlijk dwarszit. “Momenteel ben ik samen met mijn verloofde Teun ons huwelijk aan het plannen. Er staan al heel wat dingen vast, bijvoorbeeld dat mijn broer en zus de getuigen zullen zijn. Toen ik de plannen laatst aan mijn zus liet zien, werd ze boos omdat ik had opgeschreven dat Lodewijk me naar het altaar zal begeleiden. Ze vond het ondankbaar tegenover onze ‘echte’ vader en liep boos weg.” Daar bleef het niet bij. “Mijn vader belde me kwaad op en zei dat hij niet bij mijn bruiloft aanwezig zal zijn als hij me niet naar het altaar mag begeleiden. Hij heeft het gevoel dat hij vernederd wordt als Benny mij ‘in zijn plaats’ begeleidt. Ik hield voet bij stuk: Lodewijk is de eerste keus, mijn echte vader de tweede. Mijn vader hing boos op.”
Twee kampen
Inmiddels zijn er twee kampen in Josefiens familie ontstaan. “Sommigen zijn het eens met mijn vader, anderen staan aan mijn kant. Lodewijk en mijn moeder hebben inmiddels gezegd dat ik maar met mijn vader naar het altaar moet lopen, puur om de goede vrede te bewaren. Teun en ik zijn het er echter over eens dat het ons huwelijk is en dat wij dus mogen kiezen hoe we dat invullen. Mijn vaders kant van de familie stuurt me inmiddels nare berichten, waarin ze me een lafaard noemen en zeggen dat ze niet naar de bruiloft komen. Wat moet ik doen?” Wat zou jij Josefien aanraden?
*De namen in dit artikel zijn gefingeerd. Op het forum doet de vrouw haar verhaal onder de naam Choice-Platypus-2478.
Lees ook: ‘Ik heb mijn dochter de waarheid verteld over haar vader’
Wil je dit artikel bewaren? Pin het op Pinterest!
Bron: Reddit | Beeld: Pexels