Goeie vraag: mag je kokend water in een kruik doen?

kruik

Tijdens de koude dagen is een kruik heerlijk voor op de bank of in bed

Een kruik is een heerlijk ouderwets hulpmiddel om de koude dagen door te komen. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende soorten en maten en kunnen lekker lang warmte vasthouden door het gebruik van heet water. Maar is het verstandig om kokend water in een kruik te doen?

Warmtebron

Kruiken worden al eeuwenlang gebruikt om bedden warm te houden. Vroeger waren ze van metaal en werden ze gevuld met hete kolen. Pas in 1903 werden kruiken van rubber populair.

Rubber

Tegenwoordig worden de meeste kruiken gemaakt van rubber of thermoplastisch materiaal, wat ideaal is omdat dit de warmte goed vasthoudt, tot wel 6 uur lang! Hoewel het water in de kruik langzaam afkoelt, zorgt het rubber of plastic ervoor dat de warmte gelijkmatig en langzaam wordt afgegeven. Zo kun je het grootste deel van de nacht heerlijk warm slapen.

Veiligheid

Je zou misschien denken: hoe warmer het water, hoe langer de kruik warm blijft. Maar is het slim om er kokend water in te doen? Helaas is dat geen goed idee. De hoge temperatuur van kokend water kan het rubber beschadigen, waardoor de kruik kan gaan scheuren of lekken – en dat wil je absoluut voorkomen. De ideale temperatuur voor zowel langdurig gebruik als veiligheid ligt tussen de 40 en 50 graden Celsius. Daarnaast is het belangrijk om de kruik niet helemaal vol te schenken, om drukopbouw te voorkomen. Die druk verhoogt namelijk het risico op scheuren of lekken. Druk ook altijd de laatste lucht uit de kruik voordat je de dop erop draait, want lucht geleidt warmte minder goed dan water. Minder lucht in de kruik zorgt ervoor dat de warmte gelijkmatiger en effectiever wordt afgegeven. Goed om te weten!

Lees ook: Aha: zo krijg je thee-aanslag uit je kopjes en bestek

Artikel bewaren? Pin hem op Pinterest!

Beeld: Adobe Stock