Zo kun je dit vervelende gevoel voorkomen
Als je weleens last hebt van zure oprispingen, weet je als geen ander hoe vervelend dit is. Gelukkig bestaan er middeltjes om maagzuur te verminderen, maar je kunt ook rekening houden met je voeding om te voorkomen dat je er last van krijgt.
Alcohol
Eén van de grootste boosdoeners als het gaat om maagzuur, is alcohol. Alcohol zorgt ervoor dat je maag meer zuur gaat aanmaken. Daardoor kan de spier die je maag afsluit wat verslappen, met brandend maagzuur als gevolg. Bovendien ontspant je slokdarm wanneer je alcohol hebt gedronken, waardoor het maagzuur ook nog eens makkelijker omhoog kan komen.
Koffie
Koffie heeft eigenlijk hetzelfde effect op de sluitspier tussen je slokdarm en maag, waardoor ook dit drankje de vervelende zure oprispingen kan veroorzaken.
Ui en knoflook
Zowel ui als knoflook kunnen de maagwand irriteren, waardoor de productie van maagzuur wordt verhoogd, vooral bij mensen die gevoelig zijn voor reflux.
Pittig eten
Net zoals ui en knoflook kunnen specerijen zoals chili de maagwand irriteren en de maagzuurproductie verhogen, wat brandend maagzuur kan veroorzaken.
Chocolade
Slecht nieuws voor liefhebbers van chocolade, want ook dit kan zure oprispingen veroorzaken. Chocolade bevat namelijk cafeïne en theobromine, die beide de sluitspier van de slokdarm kunnen ontspannen. Zoals we inmiddels hebben geleerd, kan hierdoor maagzuur gemakkelijker omhoog komen. Het vet in chocolade kan ook de maaglediging vertragen.
Gefrituurd eten
Ben je gek op frituur? Helaas kan ook gefrituurde voeding maagzuur stimuleren. Dit vertraagt namelijk de maaglediging, wat betekent dat de maag langer zuur produceert. Goed om te weten!
Lees ook: Aha: Als je banaan déze kleur heeft, is hij het gezondst
Artikel bewaren? Pin ‘m op Pinterest!
Bron: Kookfans | Beeld: Adobe Stock