Deze invloed heeft de kleur van je slaapkamer op je nachtrust

Slaap je beter bij vrolijk geel, of rustig blauw?

Voor de meeste mensen is de slaapkamer hun favoriete plek in huis. Toch kan deze ruimte bij sommigen nog wel een make-over gebruiken. Hierbij doelen we vooral op de kleur van de muren. De kleur van je slaapkamer heeft namelijk ontzettend veel invloed op je nachtrust! Dus heb je moeite om in slaap te komen? Geef die wanden dan eens een likje verf.

Kleuren gemoedstoestand

Kleuren hebben veel invloed op je gemoedstoestand, vandaar dat de juiste kleurkeuze ook veel kan doen voor je nachtrust. Zo kan de juiste kleur ervoor zorgen dat je fijner of uitgeruster wakker wordt. Andere kleuren kunnen je juist weer eerder in slaap laten vallen. Andersom werkt het ook: zo zijn er bepaalde kleuren die juist een negatief effect hebben op je slaap. Benieuwd wat de kleur in jouw slaapkamer voor je nachtrust doet? Hieronder vind je een overzicht.

Blauw

Denk je aan rust en kalmte? Dan denk je vast al snel aan de kleur blauw. Niet zo gek dus dat deze kleur als beste kleur uit de test komt. Mensen met blauwe muren blijken de beste nachtrust te hebben en sliepen gemiddeld maar liefst 7 uur en 52 minuten per nacht. Het schijnt zelfs dat deze kleur je hart in een rustiger ritme kan brengen. Slaap je niet zo best? Geef de muren in je slaapkamer dan eens een lichtblauw kleurtje.

Geel

De tweede plaats wordt ingenomen door de kleur geel. Ook deze kleur bevordert je nachtrust. Mensen met gele muren hadden een gemiddelde nachtrust van 7 uur en 50 minuten. Dat scheelt dus maar weinig met blauw. Daarnaast stimuleert de kleur geel je gemoedstoestand, wat ervoor zorgt dat je vrolijker wakker wordt. Het zenuwstelsel wordt zodanig beïnvloed dat je een geluksgevoel ervaart. Met geel op je muur in de slaapkamer is met het verkeerde been uit bed stappen er niet meer bij.

Meer kleuren vind je op de volgende pagina.

Groen

De kleur groen associëren we vaak met natuur en gezondheid. En dat klopt: deze kleur werkt blijkbaar zuiverend voor de geest, waardoor je met een fijn gevoel gaat slapen en ook weer wakker wordt. Mensen met een groene kleur op de muren, hadden een gemiddelde nachtrust van 7 uur en 36 minuten. Go green!

Zilver

Klinkt misschien een beetje heftig, de kleur zilver in je slaapkamer. Maar toch valt dit wel mee en hoef je je kamer niet om te toveren tot een fonkelende discobal. Echter, met een zilveren kleur kun je je hersenen voor de gek houden! Het schijnt namelijk dat deze kleur je onbewust doet denken aan de maan, waardoor je brein zich klaarmaakt voor de nacht, hierdoor val je dus lekkerder en sneller in slaap. De gemiddelde rustscore van zilver is 7 uur en 33 minuten.

Oranje

Je kunt natuurlijk gaan voor een koningsdag-variant, maar dat is wellicht een tikkeltje te heftig. Zoek het eerder in de oranje aardetinten. Je nachtrust in een oranje kamer zou gemiddeld 7 uur en 28 minuten duren. De kleur zou zorgen voor een stabiele, warme omgeving, waardoor je spieren zich sneller ontspannen en je dus ook sneller in slaap valt!

Wit, crème of grijs

Vind je een kleur op de muren iets te druk? Dan is wit of crème natuurlijk een logische keuze. Maar uit onderzoek blijkt dat mensen met deze kleuren op de muren hun werk vaker mee naar huis nemen. Gemiddeld drie keer per week. Ook de kleur grijs is niet aan te raden in de slaapkamer. Dat zou sombere associaties opwekken en je een slechte nachtrust bezorgen.

Lichtbruin

Wil je het wat romantischer maken in de slaapkamer? Dan lijkt de kleur rood een voor de hand liggende keuze, maar het blijkt dat je beter voor een lichtbruine kleur kunt kiezen. Mensen met deze kleur in de slaapkamer, blijken namelijk de meeste seks te hebben. Pas wel op: dit geldt alleen voor lichtbruin. Een donkerbruine kleur kan juist voor rusteloosheid zorgen.

Paars

Die pot paarse verf? Die kun je maar beter laten staan. Je slaapkamer in deze kleur verven, levert je een gemiddelde nachtrust van slechts 5 uur en 56 minuten op. Paars zou ervoor zorgen dat je een drukke dag moeilijke los kunt laten. Je schijnt hierdoor levendiger te gaan dromen en het vergoot zelfs de kans op nachtmerries.

Lees ook: Geen wit of crème: in 2020 hullen we ons in deze bruidskleuren

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Jan Magazine | Beeld: Pexels