Dit zijn de vier signalen waar je op moet letten.
Eindeloos scrollen door Facebook, jaloersmakende plaatjes kijken op Instagram, en natuurlijk de laatste trends en lifehacks opzoeken op TikTok. Je ontkomt bijna niet meer aan sociale media. Maar soms kan dat ook best ongezond voor je zijn. Hoe herken je of je een zogenaamde ‘social media detox’ nodig hebt? We leggen het uit.
Signaal 1: hobby, of verslaving?
Het is niet voor niets dat er inmiddels een naam is voor het continu alles willen meekrijgen: FOMO (‘fear of missing out’), ofwel de angst dat je iets mist is voor veel mensen een feit. Probeer bijvoorbeeld een middag of avond lang je telefoon, tablet, en computer eens links te laten liggen. Of verwijder alle social media-apps van je smartphone. Hoe lang houd jij het vol zonder?
Signaal 2: continu ontevreden
Laten we eerlijk zijn: op Instagram zijn de populairste accounts vaak prachtige mensen, die altijd perfecte make-up dragen en met een perzikzacht huidje, wasbordje en prachtige lokken een echt ideaalbeeld zijn. Als je continu dit soort beelden ziet, ga je jezelf er al snel mee vergelijken – vaak ten nadele van jezelf. Merk je dat je continu jezelf in een negatieve spiraal praat omdat je lichaam, je huis, of zelfs je maaltijden er niet zo uitzien als je ziet op social media? Tijd voor een detox!
Signaal 3: hobby’s
Weet je nog, dat je eerder uren kon besteden met je neus in je favoriete detectiveboek? Of staat je gitaar inmiddels stof te verzamelen? Wanneer is de laatste keer dat je echt tijd hebt genomen om met je hobby bezig te zijn, in plaats van te scrollen op je telefoon? Als je nu heel diep moet nadenken over het antwoord, dan is de conclusie wel duidelijk.
Signaal 4: spreekt voor zich
Mocht je toch nog twijfelen of jij zo’n detox kunt gebruiken, dan is ons advies: gewoon doen. Pas wanneer je de socials (tijdelijk) vaarwel zegt, merk je echt hoeveel impact deze op je leven hebben. Hoeveel tijd houd je opeens over als je niet eindeloos door Facebook-video’s scrollt? En wat wil je met die tijd doen? Daar kom je maar op één manier achter. Neem de proef op de som!
Lees ook: Met kinderen over geld praten? Wij delen 4 tips
Wil je dit artikel bewaren? Pin het op Pinterest!
Bron: Fem-fem | Beeld: Unsplash, Becca Tapert