Dit is hoe je je gezicht het best beschermt tegen de zon
We weten allemaal dat een goede bescherming tegen de UV-straling uit de zon ontzettend belangrijk is. Voor we dit voorjaar de deur uitstappen, is een fijne zonnebrandcrème dan ook een must in onze skincare-routine. Maar hoe zit het nu ook alweer: hoort zonnebrand voor, of na je dagcrème? Margriet heeft uitgezocht hoe het zit.
Zonnebrand op je snoet
Benen, borst, hals en armen: we voorzien ze 's zomers standaard van een flinke dosis zonnebrand. Maar ook ons gezicht kunnen we natuurlijk niet vergeten. Daarom is een degelijke sunblock een standaard stap in de routine 's ochtends. Maar waar de ene expert zegt dat die zonnebrand echt de állerlaatste stap in je skincare hoort te zijn, beweert een ander juist dat het eigenlijk onder je dagcrème moet. Hoe zit het nu precies?
Soorten zonnebrand
Het simpele antwoord is dat béide opties juist zijn. Er bestaan namelijk verschillende soorten zonnebrand. Chemische en minerale UV-filters werken allebei even goed tegen de schadelijke straling. Ze doen hun werk echter beiden net even iets anders. Chemische filters trekken in de huid, blokkeren UV-stralen en zetten deze energie om in warmte. Minerale (of fysische) UV-filters trekken juist een beschermend laagje óver je huid en weerkaatsen hiermee de UV-straling.
Routine
En daarom verschilt het ook hoe je je zonnebrand het beste kunt aanbrengen. Zonnebrand met een chemisch UV-filter breng je aan onder je dagcrème, zodat je huid dit extra goed kan opnemen. Minerale zonnebrand hoort juist helemaal aan het einde van je skincare-routine, zodat het beschermende laagje de UV-stralen het best kan weerkaatsen.
Wat voor zonnebrandcrème je ook gebruikt: het allerbelangrijkst is dát je het gebruikt – en daar hoef je gelukkig niet over na te denken.
Lees ook: 5 tips om zonneallergie te verminderen
Wil je dit artikel bewaren? Pin het op Pinterest!
Bron: Margriet | Beeld: Unsplash, Humphrey Muleba