Hoe vaak douchen is eigenlijk gezond? Dít is het antwoord!

Is elke dag douchen wel het beste voor je?

Sommigen douchen het liefst elke ochtend om goed wakker te worden, maar wanneer het kwik buiten stijgt, stappen sommigen het liefst twee keer per dag onder de waterstraal. Maar wat vindt je huid hier eigenlijk van?

Verscheidene dermatologen roepen het al járen: we douchen veel te vaak. Ook de Duitse dermatoloog Yael Adler vindt dat we veel te vaak een douche nemen en daarnaast gebruiken we ook nog eens de verkeerde producten. Dat frisse gevoel na een douche voelt misschien fijn, maar volgens Adler doe je je huid hier niet een plezier mee. Als je zou luisteren naar je huid, zou je hooguit een keer per week je doucheritueel uitvoeren.

Teveel zeep

Maar aan die een keer per week moeten de meesten niet denken. Veel Nederlanders douchen zich elke dag en doen dit fijntjes over wanneer er gesport is. En hier komt vaak flink wat zeep om de hoek kijken. Shampoo gebruiken we royaal en dit zeep glijdt via ons lichaam richting het doucheputje, maar ook van douchegels zijn velen fan. En deze reinigingsproducten bevatten veel conserveringsmiddelen, kleurstoffen en andere chemische bestanddelen. Die chemische bestanddelen doen natuurlijk niet veel goeds voor onze huid.  Ze verstoren de flinterdunne hoorncellaag van de opperhuid die bedoeld is om ons te beschermen van invloeden buitenaf. Door ons voortdurend in te smeren met heerlijk geurende douchegels, wordt dit proces alleen maar verstoord. Dit kan irritaties als droogheid, jeuk en zelfs allergieën met zich meebrengen.

Stinken

Goed. Een keer per week douchen is dus het best. We geloven het wel, maar we willen ook niemand afstoten met onze lichaamsgeur. Hoe denkt huidspecialist Adler daar dan over? Zij vindt het gewoon aanstelleritis. Volgens Adler ruikt ons lichaam over het algemeen niet vies als we gezond zijn en regelmatig schone kleding aantrekken. Alleen oud, opgedroogd zweet stinkt.

Wil je echt geen douche overslaan? Dan adviseert Adler je om dit elke dag snel te doen en overwegend lauw of lauwwarm water te gebruiken. En zeep dan vooral je lichaam niet in.

Bron: Margriet. Beeld: Pexels