Hierom bewaar je wijnflessen liggend

Wijn

Aha!

Misschien is het je al eens opgevallen, maar wijnflessen worden meestal liggend bewaard. In wijnkelders, klimaatkasten, wijnrekken en wijnkasten zul je ook zien dat de wijn liggend wordt bewaard. Dit is niet zomaar, dit heeft namelijk een goede reden. De manier waarop wijn wordt bewaard kan namelijk deel uitmaken van de smaak en de kwaliteit van de wijn. Maar waarom bewaar je de wijn dan liggend?

Contact met de kurk

Voor de lekkerste smaak en de beste kwaliteit van de wijn, dien je de flessen horizontaal te bewaren. Eén van de belangrijkste factoren voor de smaak en kwaliteit van de wijn, is dan ook de positie van de flessen. Door de flessen horizontaal te bewaren, blijft de wijn in contact met de kurk. Hierdoor blijft de kurk vochtig en droogt hij niet uit. Een vochtige kurk blijft soepel en sluit de fles perfect af, waardoor de wijn in de fles veilig is. Een uitgedroogde kurk kan daarentegen krimpen en gaan barsten, waardoor de inhoud van de fles niet langer veilig is. Hierdoor kan er namelijk lucht bij de wijn komen, en dat is iets wat we absoluut niet willen.

Zodra er lucht bij de wijn komt, begint het oxidatieproces. Een overmaat aan zuurstof zorgt er dan voor dat de wijn verandert van kleur, aroma en van smaak. Eigenlijk verandert je gehele wijn dan, en dat is iets wat we absoluut niet willen. Zonde van dat dure flesje wijn!

De omgeving

Naast de kurk is ook de omgeving waarin je je wijn bewaart van belang. Het hebben van een stabiele, koele temperatuur en de juiste luchtvochtigheid zijn cruciaal om zowel de wijn als de kurk in optimale staat te houden. Daarom kiezen wijnliefhebbers er vaak ook voor om de wijn te bewaren in een kelder. Ook zie je tegenwoordig steeds vaker klimaatkasten in huizen voorbij komen. Deze kasten zorgen ervoor dat je wijn optimaal bewaard wordt, fancy!

Lees ook: Dit extra ingrediënt maakt goedkope wijn veel lekkerder

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Fem-Fem | Beeld: Pexels