Hier moet je op letten als je achteraf betaalt

Goed om te weten!

Online shoppen is anno 2023 het nieuwe normaal geworden. En hoewel mensen tijdens de coronapandemie steeds vaker online shopten, is het ook daarna door komst van achteraf betalen nóg populairder geworden. Zo zijn er verschillende opties wanneer jij kiest voor het achteraf betalen van je bestelling. Denk aan: Klarna en Riverty. Maar, hoe veilig is het eigenlijk om achteraf te betalen? En nog belangrijker: waar moet je op letten?

Achteraf betalen

In Nederland zijn er honderden bedrijven die de mogelijkheid aanbieden aan consumenten om achteraf te betalen. Zo heb je bijvoorbeeld Zalando, Bol.com en Wehkamp. De bekendste opties voor achteraf betalen zijn natuurlijk Klarna en Riverty – voorheen Afterpay. Het is natuurlijk erg lekker als je achteraf kunt betalen, maar is het ook zo veilig als dat we denken?

Volgend Joyce Donat van de Consumentenbond, is achteraf betalen niet altijd zonder risico's. "Het is natuurlijk prima als je weet dat je het uiteindelijk kunt betalen", aldus Donat. "Maar we zien wel dat in andere Europese landen mensen, vooral jongeren, op de pof gaan leven. Zij zijn zich er niet altijd van bewust dat via Klarna of Riverty betalen eigenlijk een lening is."

Tegenslagen

Financieel coach Sabine Samsom liet aan NU.nl weten dat er zeker nadelen aan achteraf betalen zitten. "Je moet eerlijk naar jezelf kijken. Als je deze rekening voor je uitschuift omdat je die eigenlijk niet kunt betalen, is dat riskant. Dat gaat een tijdje goed, totdat je te maken krijgt met tegenslagen", legt ze uit. "Mensen schatten de toekomst vaak rooskleuriger in dan het heden en vergeten dat er van alles kan misgaan."

Ook kaart ze aan dat er altijd wel een moment in je leven is dat je er iets kapotgaat of dat je iets nodig hebt. "Als je dan krap bij kas zit en die rekeningen van webshops die je misschien was vergeten komen er ook nog bij, dan kun je gemakkelijk in de financiële problemen komen." En dat wil je natuurlijk niet!

Aanmaningskosten

Het is superbelangrijk dat je je rekeningen op tijd betaalt. Waarom? Omdat je anders aanmaningskosten aan je broek kan krijgen. Dit zijn kosten die nog bovenop je rekening komen. Voorkomen is dus beter dan genezen!

Het AFM liet al eerder weten dat zo'n twintig procent van de achteraf-betaaldiensten te maken krijgt met aanmaningskosten. Hierbij gaat het gemiddeld om een boete van vijftien euro, maar als je telkens niet betaalt loopt dit bedrag natuurlijk op. Daarnaast zijn de aanbieders niet aangesloten bij de Stichting Bureau Kredietregistratie (BKR), waardoor ze niet verplicht zijn om een inkomenscontrole te doen. Het AFM stelt daardoor dat er een groot risico is dat er een 'schuldenstapeling' ontstaat.

Lees ook: Ah oh: van déze kindernamen krijgen ouders het meest spijt

Artikel bewaren? Pin 'm op Pinterest!

Bron: Margriet | Beeld: Pexels