Het schept een band tussen jullie twee
Schakel jij ook altijd over op een babystem zodra je tegen je kat praat? Blijf daar dan vooral mee doorgaan, want het blijkt jullie band te versterken. Wij vertellen je er meer over.
Herkenning
Waarschijnlijk is het voor veel mensen een opluchting om te weten dat hun kat hun stem wel degelijk herkent. Dat blijkt uit onderzoek van Animal Recognition. Hoewel katten dus niet altijd op onze stemmen reageren, horen ze ons wel degelijk. Besluiten ze wel te reageren, dan kun je dat onder andere aan hun zwaaiende staart of draaiende oren merken. Ze vertonen die reacties niet bij mensen die ze niet (her)kennen.
Intonatie en herhaling
We drukken onszelf echter niet alleen uit door middel van woorden, maar ook met intonatie. Bij katten zijn we vaak geneigd babytaal te gebruiken. We gaan dan hoger praten en gebruiken korte zinnen, waarbij we bepaalde woorden vaak herhalen. Het is dezelfde methode die we ook gebruiken als we tegen baby's of kleine kinderen praten.
Reageren en onderscheid maken
Onderzoeker Charlotte de Mouzon van de universiteit van Nanterre besloot hier in te duiken. Zij ontdekte dat katten reageren op de babystem van hun baasje. Ook bleken katten babystemmen van verschillende mensen prima uit elkaar te kunnen houden.
Volgens Esther Bouma van educatieve onderzoeksfaciliteit Purr Doctors is die manier van praten goed voor de band tussen kat en eigenaar. "Zelfs als we weten dat katten geen menselijke baby's zijn, kunnen we nog steeds met ze praten op een manier waar ze gevoelig voor zijn en dat kan onze band versterken." Blijf dus vooral met dat babystemmetje praten, dat vindt je viervoeter alleen maar leuk!
Lees ook: Heeft je kat last van klitten in zijn vacht? Dit kan het betekenen
Wil je dit artikel bewaren? Pin het op Pinterest!
Bron: Vriendin | Beeld: Unsplash, Laura Chouette