Dít kun je doen als je overlast hebt van je buren

Zo los je onenigheid met je buren op

‘Een goede buur is beter dan een verre vriend’, is een bekend spreekwoord. Toch kies je liever voor die verre vriend als je te maken hebt met een slechte buurman of -vrouw. In elke buurt heb je weleens te maken met lawaai van de buren, maar wat moet je doen als je te maken hebt met geluidsoverlast?

Geluiden

Harde muziek, geschreeuw, blaffende honden en gebonk – en zo kunnen we nog wel even doorgaan – zijn een paar ergernissen die je door je buren kunt hebben. Maar wat kun je het beste doen om geluidsoverlast in de toekomst te voorkomen? We hebben een aantal tips voor je op een rijtje gezet.

Maak het bespreekbaar

Is je buurman of - vrouw muzikant en drumt hij of zij er in de late uurtjes graag op los? Grote kans dat hij of zij als liefhebber niet doorheeft dat een ander hier last van kan hebben. Laat als eerste stap dan ook aan je buren weten dat je last hebt van deze geluiden. In dit geval zou je af kunnen spreken met je buurman of -vrouw dat diegene alleen nog op vaste tijden drumt.

Bewijzen

Als een gesprek aangaan niet helpt, moet je kunnen aantonen dat je echt regelmatig overlast hebt van je buren. Dit kun je doen door een logboek bij te houden. Hierin houd je bij wanneer en in welke vorm je geluidsoverlast ervaart. Je kunt dit doen door opnames te maken van het geluid in je eigen woning. Ook kun je eventueel geluidsoverlast in decibel meten.

Neem contact op met je verhuurder of woonbouwvereniging

Als je een woning huurt, moet je je doorgaans houden aan de woonregels of huishoudelijke reglementen. Als deze regels niet worden nageleefd kun je dit aangeven bij je verhuurder of zelfs bij de gemeente. Als je de eigenaar van een appartement of woning bent, en lid bent van een Vereniging van Eigenaren (VVE) kun je overlast melden bij het bestuur van de VVE.

Toezichthouders inschakelen

Als je bovengenoemde stappen hebt genomen en dit niet het gewenste resultaat opleverde, kun je toezichthouders inschakelen. Denk aan een conciërge of stadswacht. Mocht er vaker last zijn van geluidsoverlast in je buurt, kan een toezichthouder de meldingen van andere buren bovendien verzamelen. 

Schakel buurtbemiddeling in

Het is heus niet de eerste – en waarschijnlijk ook niet de laatste – keer dat iemand last heeft van het geluid van de buren. Hierom werd dan ook een buurtbemiddeling in het leven geroepen. Vraag dan ook bij je gemeente of bij je sociale wijkteam naar de mogelijkheden van buurtbemiddeling.

Als je gemeente geen buurtbemiddeling heeft, kun je gebruik maken van mediation. Het Juridisch Loket kan je hierbij helpen.

Overlast melden bij de gemeente

Wist je dat veel gemeenten een meldpunt overlast hebben? Als je hier een melding maakt, kan een rapporteur bij je langskomen om op zoek te gaan naar een oplossing. Als het nodig is kan hij of zij andere instanties inschakelen voor hulp.

Politie inschakelen

Als je er echt niet uitkomt met je buren, kun je ook altijd nog de wijkagent inschakelen om te bemiddelen. Bel in elk geval nooit zomaar de politie. De politie treedt alleen op als de openbare orde wordt verstoord óf als er sprake is van een strafbaar feit dat wordt gepleegd.

Als allerlaatste stap zou je de rechter kunnen vragen om te oordelen over de geluidsoverlast, maar hopelijk komt het niet zo ver…

Bron: Juridisch Loket, Beeld: Unsplash, Florian Schmid