Dit is waarom we zo graag ongevraagd advies geven

ongevraagd-advies

En dit is hoe je het beter aan kunt pakken

‘Misschien moet je dat maar niet meer doen’ of ‘Moet je daar niet wat beter over nadenken?’. We krijgen allemaal weleens ongevraagd advies – en we maken ons er zelf ook schuldig aan. Waarom hebben mensen eigenlijk de neiging om anderen ongevraagd van advies te voorzien? Wij vertellen je er meer over.

Drie redenen

Volgens Paul van Lange (hoogleraar sociale psychologie aan de VU in Amsterdam) zijn er drie redenen voor ongevraagd advies. Allereerst denkt iemand die ongevraagd advies geeft dat hij/zij iemand op een snelle manier hulp verleent. “Je hoeft alleen maar even je tip te noemen en je kan iemand zomaar een grote dienst bewijzen. Althans, dat kan de beleving zijn.” Ten tweede willen mensen graag laten zien dat ze bekwaam zijn, zowel aan anderen als aan zichzelf. De derde reden is dat mensen simpelweg goede bedoelingen hebben met hun advies. “We helpen gewoon graag andere mensen. Als iemand met een kleine aanwijzing verder kan komen, zullen de meeste mensen helpen. Zelfs als het vreemde mensen betreft.”

Betere aanpak

Hoewel het een fijn idee is dat je iemand advies kunt geven, zit de ontvanger er meestal niet op te wachten en zorgt het voor een onprettig gevoel. Hoe kun je ermee stoppen? Volgens psychologe Henrike Weerstand kun je dat het beste in meerdere stappen doen. “De eerste stap is je bewust worden wat verhalen van anderen met je doen. Dus als het verhaal van een ander je een onprettig gevoel geeft: merk dit op en leer jezelf aan om het te accepteren. Dit is wat er soms gebeurt in het leven, een verhaal geeft een naar gevoel. Dat is oké! De tweede stap is dit onprettige gevoel delen of empathie te tonen. Door dit te delen, voelt de ander zich gehoord en gesteund.” Na het tonen van empathie voor iemands verhaal, kun je het beste vragen of iemand hulp nodig heeft (en dus niet overgaan op ongevraagd advies). De ontvanger kan dan zelf bepalen of hij/zij hulp wil aannemen.

Ervan afkomen

We weten nu hoe je het geven van advies het beste kunt aanpakken, maar hoe kun je zelf eigenlijk omgaan met ongevraagd advies? Volgens Weerstand kun je het beste open en eerlijk antwoorden. Vertel iemand dat je het waardeert dat diegene meedenkt, maar dat je het advies op dat moment niet nodig hebt. Je kunt ook zeggen dat je het advies in je achterhoofd zult houden. Heb je echt totaal geen behoefte aan het advies, dan kun je dat ook simpelweg zo zeggen.

Lees ook: Zo weet je of je te veel vitamine D binnenkrijgt

Wil je dit artikel bewaren? Pin het op Pinterest!

Bron: MAX Vandaag | Beeld: Pexels