Dit is waarom je je huid regelmatig uitgebreid moet controleren

huid-controleren

Het zou zomaar kunnen dat het slecht nieuws is

Een herkenbare situatie: je ziet ineens een plekje op je huid en vraagt je af of dat er al zat. Het kan volkomen onschuldig zijn, maar het kan ook zo zijn dat het wel iets is om je zorgen over te maken. Het is belangrijk om je huid regelmatig te checken op bijzondere vlekken en plekjes. Wij vertellen je er meer over. 

Drie soorten

Een gek vlekje of plekje op je huid kan onschuldig zijn, maar het kan ook duiden op huidkanker. Er zijn drie typen huidkanker die veel voorkomen: basaalcelcarcinoom, plaveiselcelcarcinoom en melanoom. Het AD is daarover in gesprek gegaan met dermatoloog Thomas Maselis. “Doorgaans gaat het om cellen van de opperhuid, de bovenste laag van 1 tot 3 millimeter. Die vernieuwt zich elke drie weken via celdeling, zodat je een nieuwe opperhuid krijgt. Ontaarden sommige van die celletjes, dan ontstaat huidkanker.”

Basaalcelcarcinoom

De meest voorkomende vorm van huidkanker is de basaalcelcarcinoom. Dat type huidkanker komt vooral voor bij mensen tussen de 60 en 70 jaar en ontstaat op delen van de huid die veel zon zien. Op het hoofd en in de hals is het vaak een blinkend bolletje dat snel begint te bloeden, op andere plekken is het een rode vlek met een parelmoer randje. Volgens het KWF krijgen jaarlijks 60.000 mensen zo’n plekje en geneest bijna iedereen ervan. Het gaat hierbij om de onderste laag van de opperhuid, die uit basaalcellen bestaat. “Omdat de basaalcellen heel goed aan elkaar vastgehecht zijn, zal zo’n kanker zelden of nooit uitzaaien”, aldus Maselis. “Het doet geen pijn – tumoren voel je niet – en doorgaans jeukt het ook niet, waardoor het misschien niet alarmerend lijkt. Toch is het belangrijk om hiermee naar je huisarts te stappen. Die zal je indien nodig doorverwijzen naar de dermatoloog.”

Plaveiselcelcarcinoom en melanoom

Ook plaveiselcelcarcinoom ontstaat vaak op plekken die veel zonlicht zien. De kanker ontstaat dan in de opperhuid en kan snel uitzaaien naar andere organen. Het ziet er vaak eerst uit als een bleekroze, ruw knobbeltje. Het kan groter worden en pijn gaan doen. Ook kan het een kleine wond zijn die langzaam groter wordt en ruw aanvoelt. Als dit type huidkanker vroeg wordt ontdekt en behandeld, is de kans dat je geneest groot.

Het melanoom is waarschijnlijk de bekendste vorm van huidkanker, ook al komt hij minder vaak voor dan de andere twee soorten. Melanomen ontstaan uit bestaande moedervlekken of kunnen een nieuwe plek op je huid vormen. Vooral als je veel moedervlekken hebt, is het belangrijk om je huid in de gaten te houden. Je herkent melanomen aan de ABCDE-regel: Asymmetrie, Border/rand, Color/kleur, Diameter en Evolutie. Heeft de moedervlek ineens een andere vorm, een onregelmatige rand, een andere kleur en een diameter groter dan 5 mm? Of begint hij ineens te bloeden/jeuken? Dan moet je aan de bel trekken.

Regelmatig checken

Het is dus belangrijk om je huid regelmatig helemaal te checken en bij vreemd uitziende of aanvoelende plekjes naar de huisarts te gaan. Met name als je in de loop der jaren vaak in de zon hebt gezeten of onder de zonnebank bent geweest, wordt dat ten strengste aangeraden. Ook mensen met een lichte huid, mensen die vaak verbrand zijn en mensen die medicijnen gebruiken waardoor hun afweer minder wordt, krijgen dat advies. Let daarbij vooral op plekken die veel zon zien (het hoofd, de onderarmen en de handen). Door die controles zou het zomaar kunnen dat je er op tijd bij bent en een ergere situatie wordt voorkomen.

Lees ook: Lucille Werner waarschuwt voor huidkanker met heftige foto’s

Wil je dit artikel bewaren? Pin het op Pinterest!

Bron: MAX Vandaag | Beeld: Unsplash, Angélica Echeverry