Het kan meerdere negatieve gevolgen hebben
Een dagje naar het zwembad is goed voor zowel je fysieke als mentale gezondheid. Je wordt er ook lekker moe van, wat het gevaar met zich meebrengt dat je na het zwemmen geen zin hebt om je onder de douche af te spoelen. Toch is het verstandig om dat wel te doen en dit is waarom.
Uitdroging
Tijdens het zwemmen bevind je je continu in een bad vol chloor. Dat middel heeft een aantal goede eigenschappen, onder andere dat het desinfecterend werkt. Dat is ook wel nodig, aangezien er behoorlijk wat in het zwembadwater drijft (en dan hebben we het niet over de mensen...). Toch is te veel blootstelling aan chloor niet goed voor je. Het is namelijk behoorlijk chemisch spul dat je huid en haar flink kan uitdrogen. Die uitdroging kun je tegengaan door na het zwemmen een aantal minuten onder een warme douche te gaan staan.
Irritatie
Te veel aanraking met chloor heeft niet alleen uitdroging tot gevolg. Bij sommige mensen kan het namelijk ook huiduitslag veroorzaken. De huid voelt dan ruw aan, komt onder de rode uitslag te zitten en kan opzwellen. Ook rode ogen en irritatie van de luchtwegen kunnen door chloor worden veroorzaakt. Voor mensen die aan psoriasis lijden, is het al helemaal oppassen: chloor kan die huidaandoening namelijk verergeren. Door na het zwemmen een warme douche te nemen, zorg je ervoor dat de chemicaliën die irritatie veroorzaken worden weggespoeld.
Niet bepaald schoon
Als je lange tijd in zwembadwater hebt gelegen, kan je dat het gevoel geven dat je 'schoon' bent. Dat is echter verre van waar, en niet alleen omdat er van alles in het zwembadwater drijft. Je hebt je hoogstwaarschijnlijk ook behoorlijk ingespannen tijdens het zwemmen, wat zweet en ophoping van bacteriën op je huid oplevert. Nog een reden om de douche na het zwemmen niet te skippen dus!
Lees ook: Aha: dit is waarom je menstruatie 'stopt' tijdens het zwemmen
Wil je dit artikel bewaren? Pin het op Pinterest!
Bron: LINDA. | Beeld: Unsplash, Jay Cee