Dit is de beste tijd om te gaan douchen als je lekker wilt slapen

Zo hoef je 's avonds geen schaapjes meer te tellen

Kost het jou 's avonds vaak moeite om naar dromenland te vertrekken? Dit zou best weleens kunnen liggen aan het tijdstip waarop je onder de douche stapt. Het blijkt bevorderlijk te zijn voor je slaapritme als je op tijd gaat douchen of in bad gaat liggen. Hoe dat werkt? Wij vertellen je meer.

De belangrijkste factor: lichaamstemperatuur

Gedurende de dag schommelt je lichaamstemperatuur continu. Ben je moe, dan daalt hij een beetje. Dat zorgt ervoor dat je lichaam doorkrijgt dat het tijd is om naar bed te gaan. Dit proces zet zich in de loop van de avond voort, tot ongeveer halverwege je slaapcyclus. Als je eenmaal een tijdje in slaap bent, stijgt je temperatuur weer.

Door op de juiste tijd voor het slapengaan onder de douche te stappen, kun je voor een betere nachtrust zorgen. Een warme douche stimuleert namelijk de bloedstroom naar je ledematen. Je lichaamstemperatuur daalt daardoor een beetje. Je veroorzaakt dus een dip in die temperatuur door te douchen of in bad te gaan en je lichaam krijgt een seintje: tijd om naar bed te gaan.

Wanneer en hoe warm

Wanneer werkt dit nou het beste? Het is het handigst om een tot twee uur voor je gaat slapen een warme douche te nemen of in bad te stappen. Wil je namelijk direct na een warm bad of een warme douche gaan slapen, dan is je lichaamstemperatuur nog te hoog. Dat resulteert erin dat je juist de slaap niet kunt vatten en dus lang schaapjes ligt te tellen.

Onderzoek van de Universiteit van Texas laat zien dat een warme douche niet alleen helpt om sneller in slaap te vallen, maar ook voor een diepere slaap zorgt. Bovendien wordt de kwaliteit van je slaap beter. In dat onderzoek wordt ook genoemd wat de ideale temperatuur van je douchewater is: tussen de 40 en 42,5 graden Celsius. Dit is behoorlijk warm en levert dus ook een nadeel op, namelijk dat je huid snel uitdroogt. Gelukkig zijn er tegenwoordig genoeg voedende bodylotions verkrijgbaar waarmee we dat probleem kunnen oplossen.

Lees ook: Dit is hoe vaak je je haar blijkbaar moet wassen tijdens het douchen

Bron: Margriet | Beeld: Pixabay