Kattenbaasjes opgelet: zo vind je het leukste speeltje voor je kat

Minoes hoeft zich in ieder geval nooit meer te vervelen

Katten zijn al snel tevreden. Een kartonnen doos of een propje aluminiumfolie kunnen de beestjes urenlang geboeid houden. Toch wil je als baasje vaak wel dat een kattenspeeltje er leuk uitziet én het je kat echt uitdaagt. Wij delen een paar tips om de beste spullen voor jouw huisdier te vinden.

Instinct om te spelen

De meeste katten zijn gek op spelen. Vooral jonge kittens en binnenkatten kun er vaak een dolle boel van maken. Het is heel normaal dat een kat graag rondrent, springt en achter speeltjes aanzit. Dit gedrag is bepaald door het natuurlijke jachtinstinct van de kat. Wil je je pluizige vriend lekker laten spelen, dan is het belangrijk om speeltjes te kiezen waarbij ze hun jachtinstinct optimaal kunnen gebruiken. Natuurlijk moet het speelgoed van je kat veilig zijn, maar het moet ook uitdaging bieden en beweging stimuleren. Daarnaast bestaan er speeltjes die de intelligentie van het dier op de proef stellen. Hoe kies je de juiste?

Leeftijd van de kat

De leeftijd van je poezenvriend speelt een grote rol bij het uitzoeken van het juiste speeltje. Voor kittens is het heel belangrijk om te spelen met speelgoed. Anders bestaat de kans dat ze ook op latere leeftijd naar mensen blijven uithalen met hun nageltjes of hen bijten. Samen spelen is een goede manier om je kitten aan mensen te leren wennen. Vooral laserlampjes en speeltjes met veren doen het goed bij kittens.

Oudere katten zijn wat rustiger, maar dat betekent niet dat ze geen speelkwartiertje meer nodig hebben. Tactische spelletjes, zoals kattenpuzzels, zorgen ervoor dat je huisdier fysiek en mentaal fit blijft. Katten gaan minder spelen naarmate ze ouder worden, maar in beweging blijven is op iedere leeftijd belangrijk voor ze.

Veilige materialen

Veiligheid staat voorop! Kattenspeeltjes met ronde vormen zijn vaak een stuk veiliger dan speelgoedjes met scherpe, puntige onderdelen. Helaas komen door die laatste categorie nog weleens huisdieren bij de dierenarts terecht. Heb je een elektronisch speeltje, bijvoorbeeld met licht en geluid? Blijf dan altijd in de buurt wanneer je kat ermee speelt.

Probeer verschillende speeltjes uit

Speelt jouw kat graag met touwtjes, of toch liever met balletjes? Je kunt alvast testen waar de voorkeur van jouw kat naar uitgaat met simpele spullen uit het huishouden. Met die kennis kun je het perfecte kattenspeeltje voor jouw huisdier op de kop tikken. Het aanbod aan kattenspeeltjes, zoals Trixie kattenartikelen, is namelijk groot. Wel zo fijn als je daaruit het lievelingsspeeltje van je kat weet te kiezen.

Materialen en levensduur

De meeste katten zijn echte wildebrassen wanneer ze 'jagen' op hun speeltje. Het is zonde als de vlijmscherpe nageltjes en snijtanden van je poes of kater het speelgoed na een speelbeurt al kapot hebben gemaakt. Kies dus materialen die er stevig uitzien of ga voor speeltjes die niet te veel losse onderdelen hebben.

Verveling tegengaan

Om het speeltje ook bij de zoveelste keer nog leuk en uitdagend te houden, is het belangrijk dat je kat zich kan 'verstoppen'. Katten willen bewegende speeltjes graag ongezien kunnen volgen om op een onverwacht moment toe te slaan. Geef je kat dus meer speelplezier door het speeltje in de buurt van verstopplekjes te laten liggen (denk aan meubels of plantenpotten). Op die manier kan een simpel speeltje maandenlang de interesse van je kat weten te wekken.

Lees ook: Dit is volgens onderzoekers het verschil tussen honden- en kattenmensen

Bron: Adviesjagers | Beeld: Pexels