Kende jij deze handige tips al?
Natuurlijk, geld besparen willen we allemaal wel. Als we daarbij de planeet ook nog een stukje helpen, is het helemaal mooi. Daarom: tien handige tips om in de keuken de boel zuiniger aan te pakken.
Besparen in de keuken
Het is een van de meest voor de hand liggende plekken waar je in huis kunt besparen: je keuken. Je kookt op gas (of elektrisch), gebruikt apparaten zoals magnetrons en mixers, en zet natuurlijk regelmatig de kraan aan. De keuken is dus dé plek om te beginnen met besparen.
1. Gewoon kraanwater drinken
Het is zo makkelijk om bij de supermarkt een flesje te halen voor je de trein instapt, maar het is veel beter voor het milieu om gewoon kraanwater te drinken! Je draagt zo bij aan het terugdringen van de uitstoot van koolmonoxide. Daarnaast is het aanschaffen van een degelijke herbruikbare fles en deze vullen met kraanwater ook veel goedkoper. Denk maar eens na hoeveel plastic flesjes mineraalwater je al hebt gekocht in je leven! En over de ‘kwaliteit’ van het water hoef je je ook niet druk te maken. Volgens de Earth Policy Institute is de kwaliteit van ons leidingwater minstens zo goed als het water uit een flesje.
2. Vaatwasser of sopje maken
Okee, dit is vooral relevant wanneer je vaatwasser energielabel A of beter heeft. Maar alsnog: je bespaart flink op je water wanneer je borden (zonder etensresten) in de vaatwasser zet. Door ze met de hand af te wassen en onder de kraan te spoelen, verbruik je tot wel zeven keer zoveel water. Zo heb je opeens een extra goede reden om na het avondeten de vaatwasser aan te zetten in plaats van zelf je handen in het sop te steken.
3. Thee maken in de magnetron?
Het klinkt gek, maar het is de meest energiezuinige manier om een losse kop thee te maken. Je waterkoker is natuurlijk handig voor grotere hoeveelheden, maar als het op één enkele kop thee aankomt, dan is de magnetron de beste keus. De waterkoker staat op een tweede plek.
4. Herbruikbare doekjes
Gebruik jij vaak stukken keukenrol of andere wegwerpdoekjes om bijvoorbeeld het aanrecht te ontsmetten? Dit is uiteindelijk niet goed voor je milieu, én niet voor de planeet. Je aanrecht wordt net zo schoon met een herbruikbaar huishouddoekje. Ze kunnen gewoon meegewassen worden in de kookwas waardoor ze weer helemaal schoon en ontsmet zijn. Direct weer klaar voor gebruik dus, zonder dat je direct een nieuw exemplaar moet kopen.
5. Afval sorteren
Je afval goed sorteren heeft veel voordelen. Zo bespaar je op de uitstoot van koolmonoxide en schadelijke stoffen. Ook zorg je er zo voor dat oude materialen makkelijker hergebruikt kunnen worden. Door op deze manier te recyclen is er veel minder energie nodig dan wanneer er nieuwe producten gemaakt moeten worden. Bovendien: geldt in jouw gemeente de zogenaamde ‘Diftar-regeling’? Dan betaal je vaak extra voor al je restafval. Door goed te sorteren en de berg restafval te verkleinen, bespaar je dus ook op je kosten.
6. Pannetjes op het vuur
Misschien denk je hier niet eens bij na, maar: zorg je er wel voor dat de pannen die je gebruikt goed op de pitten passen? Wanneer je pan te klein is voor de ‘kookzone’, kan dit zorgen voor 20 procent meer energieverbruik. Pure verspilling dus, en daar worden jij én de planeet niet blij van.
7. Koken op inductie
We weten dat er voors en tegens zitten aan inductiekookplaten. Maar dit is toch echt een groot voordeel: ze zijn simpelweg sneller en energiezuiniger. Omdat de pannen zelf worden verhit in plaats van de kookplaat zelf, scheelt dat hitteverspilling. En heb je kleine kinderen? Dan is het ook goed om te weten dat inductiekookplaten veel sneller afkoelen dan traditionele of keramische kookplaten. Is wel zo veilig wanneer ze willen ‘helpen’ in de keuken.
8. Nadenken over de indeling
Eigenlijk is het heel logisch: wanneer je een oven naast je vriezer zet, moet je vriezer extra hard werken om voor de hitte te compenseren. Zorg dus bij het indelen van je keuken dat je er bijvoorbeeld een kast tussenzet. Zo voorkom je dat je onnodig veel kosten maakt door de indeling van je keuken.
9. Vleesloze dag
We snappen dat vlees lekker is. En we snappen dat er allerlei voedingsstoffen in vlees zitten. Maar met één vleesloze dag per week bespaar je al veel. Vlees eten zorgt voor een hogere uitstoot van broeikasgassen, én voor meer druk op je portemonnee. Want hoe lekker zo’n stuk kip ook is, het is bijna altijd een flink stuk duurder dan een vleesvervanger zoals bonen of seizoensgroenten. Een dag per week aanwijzen als vleesloze dag scheelt dus al een hoop.
10. Let op je waterverbruik
Deze tip zag je natuurlijk al van mijlenver aankomen. Het scheelt ontzettend voor de kosten en voor het milieu om simpelweg je waterverbruik te verminderen. Doe bijvoorbeeld de kraan dicht wanneer je je handen wast of je tandenpoetst. Dit scheelt per minuut al tot zes liter water. Heb je een kraan die een beetje drupt? Per dag verspil je dan al snel tot vijftien liter water. Per maand is dat 450 liter en per jaar zelfs bijna 5500 liter. Dat is toch zonde? Zo makkelijk is het dus om te besparen in je keuken!
Lees ook: Opruimen maar: deze 7 dingen hoor je niet in je slaapkamer te hebben
Bron: Libelle | Beeld: Pexels, Daria Obymaha