Aha! Dit is waar de traditie Sint Maarten vandaan komt

'11 november is de dag...'

De tijden dat we zelf met ons lampje langs de deuren gingen, liggen inmiddels ver achter ons, tenzij je natuurlijk met je kind of kleinkind de jaarlijkse ronde doet. Maar hoewel ontzettend veel mensen aan Sint Maarten meedoen, weten maar weinig mensen waar deze traditie vandaan komt.

Langs de deuren

Maandag mogen de kinderen weer met hun prachtig geknutselde lampionnen langs de deuren om snoep op te halen. Op 11 november worden er massaal liedjes gezongen, van oude liedjes die al jaren meegaan tot nieuwe liedjes die op de basisschool worden geleerd.

Maar wist je dat deze traditie niet in heel Nederland gebruikelijk is? Vooral in Utrecht wordt Sint-Maarten veel gevierd, maar ook in Limburg, Noord-Holland en Groningen. Daarnaast doen ook delen van de provincies Friesland, Drenthe en Noord-Brabant bescheiden mee.

Sint Maarten

Maar waar komt deze bijzondere traditie vandaan? Hoewel deskundigen het nog steeds niet eens zijn over de échte oorsprong, beweren velen dat het is ontstaan uit een oude legende over Sint Martinus van Tours, een bisschop uit de 4e eeuw. Het verhaal gaat dat hij zijn mantel deelde met iemand die een arme bedelaar leek, maar later Christus bleek te zijn. Deze daad van vriendschap zou hebben geleid tot een bedelfeest voor arme kinderen, die zingend langs de huizen trekken. In Nederland is het tegenwoordig een vrolijk kinderfeest: kinderen gaan met lampionnen langs de deuren, zingen liedjes en verzamelen snoep, en dat klinkt toch wel een stuk gezelliger!

Lees ook: 5 verrassende dingen waarvoor je een kledingroller ook kunt gebruiken

Artikel bewaren? Pin hem dan op Pinterest!

Bron: Libelle, MAX Vandaag | Beeld: Pexels